Aandacht voor veiligheid in de bouw

Aandacht voor veiligheid in de bouw

Ook in de bouwsector is er een groot tekort aan personeel. Om toch zoveel mogelijk werk te kunnen verzetten, is het belangrijk het verzuim zo laag mogelijk te houden. Maar helaas kunnen werkgevers niet alle oorzaken van verzuim beïnvloeden. Een griepje is bijvoorbeeld lastig te voorkomen. Iets dat wél beïnvloed kan worden, is het aantal bedrijfsongevallen dat leidt tot korte of langere afwezigheid. Zeker in de bouw komen er namelijk nog altijd veel bedrijfsongevallen voor. Hieronder lees je hoe je die kunt voorkomen en welke rol VCA daarbij speelt.

Minder arbeidsongevallen, maar wel veel in de bouw

Goed nieuws is dat het aantal bedrijfsongevallen de afgelopen jaren daalt. Volgens de Monitor Arbeidsongevallen 2021 van de Inspectie SZW werden er in dat jaar bijna 3.500 bedrijfsongevallen gemeld. Dat was bijna twintig procent minder dan twee jaar daarvoor, al is ieder bedrijfsongeval er natuurlijk een teveel.

Overigens is de bouw wel oververtegenwoordigd in de statistieken omtrent bedrijfsongevallen. De bouwsector staat na afvalbeheer op de tweede plaats voor wat betreft het aantal slachtoffers van bedrijfsongevallen.

Mogelijke oorzaken van de vele bedrijfsongevallen in de bouw

Er kunnen diverse factoren worden aangewezen als mogelijke oorzaken van de vele bedrijfsongevallen. Het belangrijkst is dat er tegen zo laag mogelijke kosten zo snel en efficiënt mogelijk een project opgeleverd moet worden. Er is weinig ruimte voor vertraging of uitloop en de planning is meestal strak. Daarnaast zijn de kosten van zowel materiaal als arbeid sterk gestegen, wat extra druk oplevert.

VCA maakt de bouw veiliger

De Inspectie SZW stelt dat ook een gebrek aan veiligheidsbewustzijn een deel van de arbeidsongevallen kan verklaren. Deze bewustwording kunnen werkgevers vergroten door medewerkers een VCA-cursus te laten volgen. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers.

Er zijn vier verschillende soorten VCA-certificaten. Bij de drie op individueel niveau gaat het allereerst om VCA Basis voor basiskennis bij medewerkers in een onderneming met een verhoogd veiligheidsrisico. Daarnaast is er de VCA- VOL cursus (VCA Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) voor zzp’ers en meewerkende leidinggevenden.

Tot slot is er de VIL-VCU (Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden – Veiligheids Checklist Uitzend- en Detacheringbureaus) voor intercedenten en managers van uitzendbureaus. Met een VCA-bedrijfscertificaat kunnen bedrijven en organisaties aantonen dat milieu, gezondheid en veiligheid gewaarborgd zijn in de dagelijkse uitvoering van werk.

VCA niet alleen aan te raden, maar ook steeds vaker verplicht

De VCA kent zijn oorsprong in de petrochemische en offshore industrie, maar bleek ook al snel van groot belang voor diverse andere sectoren. Ook in de bouw zit een ongeluk immers in een klein hoekje. Er wordt vaak op hoogte gewerkt, met grote machines en potentieel gevaarlijke gereedschappen.

Medewerkers in sectoren met verhoogde veiligheidsrisico’s worden zich door het behalen van een VCA-certificaat bewuster van gevaarlijke situaties. Zo kunnen ze veiliger en gezonder werken. Niet vreemd dus dat VCA niet alleen aan te raden is, maar ook steeds vaker verplicht wordt gesteld door opdrachtgevers.

Aandacht voor veiligheid in de bouw.

Advertisment ad adsense adlogger