Activiteit bouwsector stijgt wereldwijd met 2% in 2012

Bouwsector

Kredietverzekeraar Euler Hermes voorspelt voor 2012 een licht herstel van de bouwsector. De activiteit bouwsector stijgt wereldwijd. Dat is met name te danken aan opkomende economieën. Zuid-Europese landen hebben te maken met hoge overheidsschulden en een dalende koopkracht. Daarnaast ziet de bouwsector de winstmarges dalen. Dat blijkt uit een sectorstudie van de kredietverzekeraar.

In China, India en Brazilië stijgt de activiteit in de bouwsector respectievelijk met 8.9%, 6.7% en 6.6% in 2012. In de eurozone wordt juist een daling van 1.2% verwacht. Dat is het gevolg van de situatie in Mediterrane landen als Griekenland (-2.6%) en Spanje (-4.5%). Het barsten van de vastgoedbubbel heeft hier blijvende sporen achtergelaten. In Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland worden wel lichte stijgingen verwacht van achtereenvolgend 0.2%, 0.4% en 0.7%. In de Verenigde Staten ligt dit percentage op 1.8%.

Opkomende landen
Overheden zijn er lang vanuit gegaan dat de bouwsector zichzelf zou herstellen, maar in de afgelopen twee jaar is vooral de tussen 2000 en 2010 opgebouwde vastgoedbubbel blootgelegd. Het is voor overheden moeilijker geworden om sectoren te stimuleren met het economisch beleid, omdat zij kampen met grote schulden en de consument weinig koopkracht heeft. Dat is in alle ontwikkelde landen voelbaar, maar met name in Zuid-Europese landen is deze situatie nijpend.

Stijgende huizenprijzen
Walter Toemen, directeur Risk bij Euler Hermes Nederland: ‘De moeilijke economische situatie heeft tot gevolg dat de bouwsector zich verplaatst naar de opkomende economieën, waar de groeiperspectieven veel beter zijn. Landen als Brazilië, India en China hebben een grote vraag naar infrastructuur en huisvesting en geven daarmee een boost aan de wereldwijde bouwsector. In India is bijvoorbeeld een tekort van 24 miljoen woningen en in Brazilië een tekort van 10 miljoen.’ Omdat overheden in deze gebieden veel minder schuld hebben dan Westerse landen, hebben zij de middelen om grote projecten te financieren. Hoewel de opkomende economieën de komende jaren op een stabiele groei kunnen rekenen, blijft het BBP laag en de huizenprijzen stijgen sneller dan de inkomens. Toegang tot kredieten en een hogere inkomensgroei is cruciaal voor een blijvende groei.

Lees verder in editie 5-2012

Advertisment ad adsense adlogger