BIM (Bouw Informatie Model) is niet alleen een buzzword, maar een benadering die de manier van bouwen, ontwerpen en beheren radicaal verandert. Met BIM worden bouwprojecten niet langer uitgetekend op papier, maar komen ze digitaal tot leven met diepgaande details en informatie.
De bouwsector lijkt enthousiast over de mogelijkheden hiervan. Toch is er nog veel winst te behalen. Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van de bouwprofessionals BIM kent, maar slechts 32 procent er gebruik van maakt. Gilbert Roersen, Technisch Specialist bij Boels Rental beantwoord de belangrijkste vragen en voordelen.
Wat is het nu precies?
BIM is een innovatieve aanpak om gedetailleerde modellen van bouwprojecten te maken en te beheren. In tegenstelling tot traditionele 2D-tekeningen, zijn de modellen 3D en bevatten ze uitgebreide informatie over fysieke en functionele aspecten van elk bouwproject. Van afmetingen en materiaaleigenschappen tot de planningen en zelfs lange termijn onderhoudsdetails. Dit betekent dat je niet alleen het visuele aspect van een bouwproject ziet, maar ook kunt begrijpen hoe het functioneert.
Voor wie interessant?
Binnen een bouwproject werken verschillende partijen samen, wat vaak leidt tot versnipperde informatie. De kracht van ligt in het verbeteren van samenwerking. Verschillende experts in de sector, zoals projectontwikkelaars, architecten, ingenieurs, adviesbureaus, kunnen tegelijkertijd aan hetzelfde model werken. Dit zorgt voor realtime samenwerking en vroegtijdige probleemoplossing nog voor de bouw begint.
De voordelen
1. Efficiëntie
BIM stroomlijnt het ontwerp-, bouw- en beheerproces met nauwkeurige en actuele data. Dit vermindert herhalingen en vertragingen, wat leidt tot besparing van tijd en kosten.
2. Visualisatie
BIM biedt 3D visualisaties en zelfs virtuele tours van een bouwproject. Zo ontstaat er een realistisch beeld van het eindresultaat, nog voordat de bouw begint.
3. Kostenbeheersing
BIM helpt bij het opstellen van nauwkeurige kostenplaatjes en begrotingen. Ook kan het model assisteren bij het monitoren van kosten gedurende het hele bouwproject.
4. Planning
BIM maakt het mogelijk om het project van begin tot eind te plannen en te beheren. Zo is de voortgang beter te volgen en zijn knelpunten snel aan te pakken.
5. Duurzaamheid
BIM faciliteert de integratie van duurzaamheidsanalyses in het ontwerpproces om energie-efficiëntie en milieuprestaties te optimaliseren.
6. Klanttevredenheid
Door BIM te gebruiken, krijgen klanten en opdrachtgevers een duidelijker beeld van het project en zijn ze actief betrokken zijn bij het besluitvormingsproces.
Digitalisering is essentieel om de bouwsector zowel moderner als duurzamer te maken, en daarmee beter voor te bereiden op de toekomst. BIM, als een belangrijk hulpmiddel, biedt de mogelijkheid om deze verschuiving te realiseren. Met slimmere bouwprojecten die gericht zijn op precisie en efficiëntie.
Lees ook:
BIM afsprakendocument voor tijdelijke hulpconstructies.