De campagne ‘Met elkaar trekken we de grens’ is gestart. De campagne roept bedrijven op om het gesprek rond ongewenste omgangsvormen op de werkvloer en bouwplaats aan te gaan. Zo kan seksueel grensoverschrijdend gedrag op het werk worden verminderd. Meer dan 100 bedrijven gaven al gehoor aan de oproep.
“Een gesprek over gewenste of ongewenste omgangsvormen maakt het makkelijker om grenzen aan te geven en iets te doen als je seksueel grensoverschrijdend gedrag opmerkt”
‘Omgangsvormen’
Seksueel getinte opmerkingen, flirterig gedrag, ongewenste aanrakingen. Fysiek en online. Seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft allerlei vormen en komt overal voor. Ook heel vaak op het werk. Bij bepaalde vormen is duidelijk dat de grens wordt overschreden. Maar wanneer gaat een hand op de rug te ver? Dat hangt onder andere af van de situatie, de omgangsvormen op het werk, persoonlijke normen en waarden en de relatie tussen de personen.
Vaak op het werk
Bijna de helft van de Nederlanders is van mening dat seksueel grensoverschrijdend gedrag vaak voorkomt op het werk. Dat blijkt uit de jaarlijkse Publieksmonitor van Ipsos*.
Publieke incidenten, en alle acties die daarop volgen, lijken een eerste positief effect te hebben op het gesprek op de werkvloer. Ruim 40 procent geeft aan dat er nu vaker over seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt gepraat op het werk. Bijna 60 procent signaleert dit effect nog niet. Er is dus meer nodig.
Het is belangrijk dat leidinggevenden het gesprek gaan organiseren op hun werkvloer. Uit de gesprekken die gevoerd worden, blijkt bovendien dat collega’s van mening verschillen over wat grensoverschrijdend gedrag is en wat niet.
Gedrag
Dat het voeren van het gesprek belangrijk is en veel oplevert blijkt inmiddels. De meeste Nederlanders denken dat het na zo’n gesprek makkelijker is om zelf iets te doen als ze seksueel grensoverschrijdend gedrag opmerken. Bijvoorbeeld om grenzen aan te geven bij collega’s.
Volgens twee derde leidt het gesprek tot een betere werksfeer en meer samenwerking. Ook is meer dan de helft van mening dat het gesprek over gewenste of ongewenste omgangsvormen leidt tot minder seksueel grensoverschrijdend gedrag op het werk. Formele afspraken over (on)gewenste omgangsvormen zijn nog maar bij slechts 48 procent van de ondervraagden gemaakt.
Trek de grens
Met de campagne ‘Met elkaar trekken we de grens’ roept de overheid op ook het gesprek te voeren over (on)gewenste omgangsvormen. Mensen van meer dan 100 organisaties volgden een webinar om het gesprek te voeren met hun team.
Met een praktische routekaart kan elk team stapsgewijs het gesprek voeren en concrete afspraken maken. Het gehouden webinar en de routekaart voor het gesprek zijn hier te vinden.
*Bron: Onderzoek seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ipsos – 18 maart 2024.
Zie ook: Wat is er voor dit jaar rond werk en inkomen veranderd?