De Resident heropend door koning

  • De Resident heropend door koning 3

Koning Willem-Alexander heeft afgelopen dinsdag, 10 november, de Resident heropend. Het Rijkskantorencomplex onderging een fikse modernisering en is ingericht naar de principes van het Nieuwe Werken. Het gebouw wordt in gebruik genomen door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De Resident huisvestte al eerder het ministerie van VWS. De renovatie maakt het mogelijk dat de ministeries van VWS en van SZW het gebouw nu samen gebruiken. Het huidige binnenplein – het Parnassusplein – is overkapt tot atrium. Naast de bouw van het atrium is het interieur van De Resident aangepast zodat er 2.400 werkplekken ontstaan voor 2.700 ambtenaren, zo meldt de Rijksgebouwendienst.

Atrium

De twee gebouwen van De Resident, Helicon en Castalia, zijn in de jaren negentig gebouwd en bevatten in totaal 55.000 vierkante meter. In overleg met bureau van Soeters heeft architect cepezed het gebouw onderhanden genomen. Onder andere werd een groot atrium toegevoegd. De constructie van grote staalportalen draagt een glazen dak. Het atrium bevat onder anderen een publiek café.

Flexplekken

De koning kreeg na de heropening een rondleiding onder begeleiding van minster Schippers van VWS en minister Asscher van SZW. Via de centrale hal volgde een rondleiding over de verschillende etages van beide ministeries. Het gebouw heeft na de verbouwing een flink aantal nieuwe flexplekken gekregen. Bij de renovatie was het Nieuwe Werken uitgangspunt.

Nieuwe Werken

De ambtenaren hebben geen eigen vast bureau en vaste telefoon meer, maar nog wel een ‘eigen’ etage met hun naaste collega’s. Zij kunnen op die etage – of ergens anders – in het pand terecht op flexibele werkplekken. Die variëren van open ruimtes waar meerdere gebruikers tegelijkertijd kunnen werken, tot meer besloten flexibele werkplekken, waar in stilte gewerkt of vergaderd kan worden. Daardoor is minder ruimte nodig om meer mensen te laten werken. Dit past in het beleid van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) om effectiever met rijksvastgoed om te gaan.

– De Resident heropend door koning –

Advertisment ad adsense adlogger