Heb je een nieuwbouwwoning laten bouwen? Mogelijk breekt de tijd om te gaan verhuizen al snel aan. Bij een verhuizing dien je met verschillende zaken rekening te houden. Denk bijvoorbeeld aan de dekking van je inboedelverzekering. Dekt deze spullen in beide huizen, of moet je een extra verzekering afsluiten? Zeker bij een nieuwbouwhuis is dit een cruciaal punt. Vaak besteed je de eerste weken aan het afwerken van de woning. Je wilt voorkomen dat duur gereedschap gestolen wordt, zonder dat de verzekeraar schade dekt.
Vergelijkbaar met het belang van een goede dekking door je verzekeraar, is ook het belang van stroom en gas op je nieuwe adres. Tegenwoordig worden nieuwbouwwoningen niet meer van gas voorzien. Anders is dit logischerwijs, wanneer je een bestaand huis hebt laten strippen en opnieuw hebt laten indelen.
Mogelijkheden energiecontract bij verhuizingen
Wanneer je naar een nieuw huis verhuist, heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt een energiecontract meeverhuizen naar de nieuwe woning. Dit is voornamelijk aantrekkelijk, wanneer je het huidige energietarief wilt behouden. Belangrijk bij het meeverhuizen van een energiecontract is het tijdig doorgeven hiervan aan de energiemaatschappij. Een verhuizing moet altijd minimaal twee weken voor de verhuisdatum bekend zijn. Een energieleverancier geeft de verhuizing voor je door aan de netbeheerder. Het voorkomt dat je kort na de verhuizing meldingen van de netbeheerder krijgt, dat er nog een contract moet worden afgesloten op het nieuwe adres. Het alternatief voor het meeverhuizen van een energiecontract is het opzeggen hiervan.
Voordeliger energiecontract op je nieuwe adres
Mogelijk heb je het bestaande energiecontract afgesloten in een periode waarin de energietarieven relatief hoog lagen. Het kan in dat geval gunstig zijn om te kijken of er momenteel goedkopere contracten worden aangeboden. Online vind je hier handige tools voor. Binnen een paar minuten zie je welke energieleverancier het gunstigste aanbod doet voor je nieuwe huis. Houd rekening met een opzegboete. Deze betaal je ter compensatie van het contract wat je voor de verloopdatum hiervan opzegt. Let wel, de opzegboete betaal je alleen bij contracten met een vast tarief. Bij flexibele contracten speelt dit logischerwijs niet.
Tip: kijk goed of het maandbedrag wat je momenteel betaalt past bij de nieuwe woning. Als je veel groter gaat wonen, kun je het maandbedrag naar boven bijstellen. Het voorkomt dat je aan het eind van het jaar een hoge rekening krijgt. Ook kan het voorkomen dat je straks nauwelijks nog gas verbruikt, maar mogelijk wel veel stroom.
Meterstanden doorgeven bij sleuteloverdracht
Het moment van de sleuteloverdracht is ook het moment waarop je begint te betalen voor het verbruik van gas en stroom in je nieuwe huis. Zorg dat je een foto maakt van de meterstanden bij de sleuteloverdracht. De meterstanden worden ook opgenomen in het proces verbaal wat men opstelt bij dit moment. De meterstanden worden vaak automatisch uitgelezen door de energieleverancier. Mocht er geen slimme meter in de woning zitten, dan dien je deze zelf door te geven. Dit kan vaak online en telefonisch.