Grey Valley Incubator van start

Grey Valley Incubator van start

Monuta Ontzorgt, Fundis en Bureauvijftig zijn initiatiefnemers van een Grey Valley Incubator in Zoetermeer.

In 2019 is de helft van alle volwassenen 50 jaar of ouder

De drie partijen investeren gezamenlijk om circa 1.000 m2 tot een inspirerende ontmoetings- en werkplek om te toveren voor jonge start-ups die zich met hun producten- en dienstenaanbod richten op ouderen.

Samen bereik je meer

De incubator heeft als doel ondernemers die bouwen aan producten en diensten voor ouderen te helpen om deze zo snel als mogelijk succesvol in de markt te lanceren. Vanuit Grey Valley wordt continu gezocht naar start-ups die ‘real-life problems’ van ouderen oplossen.

De start-ups kunnen gebruikmaken van de kennis en ervaring van de initiatiefnemers. Zo kunnen de resultaten en inzichten van onderzoeken die Bureauvijftig verricht onder haar Nationale 50Plus Panel start-ups helpen hun doelgroep te bereiken. Direct een product testen in een ‘living lab’ is mogelijk binnen een van de bedrijven van Fundis die zich richten op kwetsbare ouderen en chronisch zieken.

Een andere mogelijkheid is snel en doelgericht een oplossing bij de doelgroep lanceren via het netwerk van Monuta Ontzorgt.

Inspirerende werkomgeving

Grey Valley brengt jonge ondernemers samen op een deel van de Dutch Tech Campus in Zoetermeer. Op deze campus zijn tal van bedrijven gevestigd op het gebied van slimme technologie, ICT en logistiek.

De centrale ligging, goede bereikbaarheid en de faciliteiten die de Dutch Tech Campus al biedt zijn doorslaggevend geweest om Grey Valley binnen deze campus te positioneren. In een inspirerende werkomgeving kunnen ondernemers kennis delen en samenwerken. Hierdoor ontstaan onderlinge synergetische effecten.

Helft van de bevolking is 50+

De Nederlandse samenleving vergrijst. In 2019 is de helft van alle volwassenen 50 jaar of ouder. Voor ondernemers biedt dit volop kansen. Met nieuwe initiatieven en met producten en diensten die inspelen op de maatschappelijke uitdagingen kunnen onderwerpen als eenzaamheid, zorg en langer zelfstandig thuis wonen aangepakt worden.

In de huidige markt zijn veel verschillende start-ups actief die deze kansen en uitdagingen aangaan en aanpakken. Grey Valley wil deze start-ups verder faciliteren en inspireren.

Langer Thuis

Vornoemd initiatief valt mooi samen met de lancering van het programma Langer Thuis. Ouderen willen het liefst in hun eigen vertrouwde omgeving zelfstandig oud worden en een fijn en zinvol leven leiden. Om dat beter mogelijk te maken presenteert minister De Jonge (VWS) vandaag het programma Langer Thuis. Het Kabinet investeert daar de komende jaren ruim 340 miljoen euro in. Het programma is vandaag door minister De Jonge en minister Ollongren (BZK) naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het aantal ouderen neemt toe in Nederland. Zijn er momenteel zo’n 1,3 miljoen 75-plussers, in 2030 is dat aantal gestegen tot 2,1 miljoen. Het aantal ouderen neemt niet alleen toe, ouderen worden ook ouder en blijven langer vitaal. In toenemende mate willen ze daarom als het even kan thuis blijven wonen in hun eigen vertrouwde omgeving. 92% van de 75-plussers woont momenteel zelfstandig thuis.

In het programma Langer Thuis wordt ingezet op het verbeteren van drie belangrijke randvoorwaarden voor een goede kwaliteit van leven voor de groeiende groep thuiswonende ouderen. Het programma volgt drie actielijnen waarbij telkens een integrale, persoonsgerichte aanpak centraal staat.

Goede ondersteuning en zorg thuis

Om ouderen te helpen langer zelfstandig thuis te wonen is het belangrijk om hun zelfredzaamheid te versterken. Daarom komt er een landelijk netwerk ‘Vitaler ouder worden’ en worden er afspraken gemaakt met zorgverzekeraars en gemeenten over lokale en regionale samenwerking zodat professionals in de wijk als een team samen kunnen werken rond kwetsbare ouderen, op basis van een persoonlijk ondersteunings- en zorgplan.

Ook wordt er een stevige impuls gegeven aan innovatieve, digitale zorg thuis (eHealth) met twee nieuwe subsidieregelingen die de toepassing van nieuwe technologie mogelijk maken en de digitale gegevensuitwisseling tussen cliënten en zorgverleners en tussen zorgverleners onderling versoepelen.

Mantelzorgers en vrijwilligers

Mantelzorgers en vrijwilligers zijn onmisbaar om ouderen in de eigen omgeving te kunnen laten blijven wonen. Maar de zorg vraagt doorgaans veel van hen, en een groot deel van hen ervaart overbelasting. Meer mantelzorgers en vrijwilligers moeten weten dat ze er niet alleen voor staan en dat er ook voor hen ondersteuning is. Om mantelzorgers en vrijwilligers bewust te maken van ondersteuningsmogelijkheden zoals respijtzorg komen er verschillende bewustwordingscampagnes.

Om het aanbod van ondersteuning en respijtzorg te verbeteren komt er een landelijke adviseur respijtzorg, en wordt het aanvragen van ondersteuning voor mantelzorgers eenvoudiger. Er worden experimenten gedaan met de sociale benadering van dementie. Ook wordt de aansluiting tussen formele en de informele zorg (van mantelzorgers) verbeterd onder meer door de positie van vrijwilligerswerk in gemeenten te versterken en kennis uit te wisselen over succesvol samenwerken.

Wonen

Ouderen die zorg of ondersteuning nodig hebben, kunnen in veel gevallen prima zelfstandig blijven wonen. Maar dan moet de woonruimte en omgeving dit wel toelaten. Aanpassingen of verhuizing zijn soms noodzakelijk, bijvoorbeeld omdat er te weinig winkels in de buurt zijn, of omdat de woning simpelweg niet goed begaanbaar is voor een rollator. In de onlangs gepresenteerde Nationale woonagenda zetten kabinet en organisaties van woningcorporaties, bouwers en bewoners zich in voor de bouw van jaarlijks ministens 75.000 woningen. Daarbij hoort ook voldoende aanbod van geschikte of aanpasbare woningen en de mogelijkheden voor nieuwe woonvormen.

Dat vraagt om voldoende aanbod van geschikte woningen, aanpasbaarheid en of nieuwe woonvormen. Gemeenten gaan in kaart brengen hoe vraag en aanbod lokaal op elkaar aansluiten en wat de lokale woonopgave is, een ondersteuningsteam helpt hen daarbij. Er komt een ‘community of practice’ en een kennisprogramma om de totstandkoming van meer nieuwe (geclusterde) woonzorgvormen te stimuleren, en er komt een innovatieregeling gericht op nieuwe woonzorgvormen. Om ouderen te helpen geschikt te wonen, ontwikkelen gemeenten een lokale aanpak om hen daarbij te helpen (zoals een wooncoach). Het ondersteuningsteam en het kennisprogramma helpen hen daarbij.

Uitvoering

Om het programma Langer Thuis uit te kunnen voeren investeert het Kabinet de komende jaren in totaal ruim 340 miljoen euro. Het leeuwendeel daarvan gaat naar de drie innovatieregelingen die de toepassing van nieuwe technologie mogelijk maken, de digitale gegevensuitwisseling tussen cliënten en zorgverleners en tussen zorgverleners onderling versoepelen, en die de ontwikkeling van nieuwe woonzorgarrangementen stimuleren.

Het programma Langer thuis loopt tot en met 2021. Het Rijk geeft met het programma richting en kaders mee, maar zal het programma nader uitwerken en implementeren in nauwe samenwerking met gemeenten, zorgverzekeraars, woningcorporaties, zorgaanbieders en andere betrokken partijen zoals ouderenorganisaties.

Het programma Langer Thuis is samen met de programma’s Eén tegen Eenzaamheid en Thuis in het Verpleeghuis onderdeel van het Pact voor de Ouderenzorg waarmee begin 2018 tientallen partijen zich committeerden aan het verbeteren van de zorg voor onze ouderen door de strijd aan te gaan tegen eenzaamheid, de kwaliteit van de verpleeghuiszorg te verbeteren en thuiswonen beter mogelijk te maken.

Advertisment ad adsense adlogger