De herontwikkeling van OKU Office in Amsterdam is het eerste bouwproject in de Benelux waar ruim 45 ton aan CO2-arm Salcos staal wordt toegepast. Daarvoor is Dura Vermeer de samenwerking met Vic Obdam Staalbouw aangegaan.
“Primeur met CO2-arm staal bij herontwikkeling OKU Office”
Herontwikkeling
In opdracht van Boelens de Gruyter herontwikkelt Dura Vermeer het OKU Office aan het Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam-West. Het pand wordt gestript tot op de betonnen draagconstructie en ondergaat een herontwikkeling naar een duurzaam gebouw. De herontwikkeling OKU Office is het eerste bouwproject in de Benelux waar ruim 45 ton aan CO2-arm Salcos staal wordt toegepast. Daarvoor is Dura Vermeer een samenwerking met Vic Obdam aangegaan.
Staal en CO2
“Staal is door de benodigde energie in de productiefase één van onze meest uitstotende materialen. Als we dit kunnen verduurzamen is dit een grote stap op weg naar Net Zero. Scope 3, oftewel de uitstoot in de gehele keten, bedekt 98 procent van de totale uitstoot van Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed. De manier om deze uitstoot te verkleinen is door reducties te behalen op de meest traditionele materialen en bio-based bouwen. Staal blijft zeker met het opschalen van houtbouw, onmisbaar in de bouwsector”, aldus Ruben Raadschelders van Dura Vermeer.
Jan Smit, van Vic Obdam Staalbouw vult aan: “Voor OKU Office zijn wij op zoek gegaan naar een duurzamer alternatief voor traditioneel staal. Met Salcos staal hebben wij een laagdrempelige oplossing gevonden om veel impact te maken. Door snel te schakelen met de producent hebben wij deze primeur weten te realiseren. Het CO2-arm staal dat bij OKU Office wordt toegepast, levert ten opzichte van constructiestaal uit een traditionele hoogoven een CO2 besparing op van 83 procent. Dit komt door de uitstoot van gasovens die nodig zijn voor het traditionele productieproces. Bij het staal voor OKU Office is dat geëlimineerd”.
Productieproces
Jan legt verder uit: “Onze toeleverancier van het CO2-arm staal in Duitsland heeft een zogenoemde ‘elektrische vlamboogoven’. In deze oven wordt uitsluitend schroot gebruikt. Het staalproductieproces is niet afhankelijk van ruwe ijzererts en draait op hernieuwbare energie. Het resultaat? Een verbluffende reductie van de CO2-uitstoot van de staalproductie met 47 procent ten opzichte van fossiele brandstoffen, en zelfs een reductie van 83 procent vergeleken met een traditionele hoogoven”.
“We zijn er nog niet, maar we komen dichterbij”, gaat hij verder. “Zelfs bij het staalproductieproces in een elektrische oven, is er nog steeds een zekere mate van CO2-uitstoot. Dit komt omdat het staal na het smeltproces nog verschillende energie-intensieve bewerkingen ondergaat. Niet alle machines die bij deze processen betrokken zijn, draaien op elektriciteit. Bovendien zijn de meeste toeleveranciers nog niet CO2-neutraal. En dan is er nog de CO2-uitstoot die wordt veroorzaakt door het transport van het staal vanuit Duitsland. Ondanks deze uitdagingen zien wij dit als een toegankelijke manier om bij de herontwikkeling van OKU Office en in heel Nederland toch een aanzienlijke CO2-reductie te realiseren in vergelijking met traditioneel geproduceerd staal”.
v.l.n.r. Frank de Jong van Dura Vermeer, Bart van der Gulik van Vic Obdam, Henk van Diest van Dura Vermeer, Ruben Raadschelders van Dura Vermeer, Gökhan Bayram van Dura Vermeer en Gino Obdam van Vic Obdam.
Bron ‘Herontwikkeling met CO2-arm staal’: Dura Vermeer, Salcos, Vic Obdam en Wikipedia.
Beeld: Dura Vermeer.