Leegstand na faillissement V&D

Leegstand na faillissement V&D

Het definitieve faillissement van warenhuis V&D zorgt in één klap voor en grote toename aan leegstaand winkelvastgoed in Nederland. De eerste plannen voor nieuwe huurders, of zelfs transformatie van deze panden, worden al bedacht. Gemeenten is er veel aan gelegen om langdurige leegstand van de vaak grote panden te voorkomen.

In Oss wordt bijvoorbeeld nagedacht over het plaatsen van een bibliotheek of versmarkt in de oude V&D, zo bericht nos.nl. Er zijn in Nederland door het faillissement 62 V&D panden leeg komen te staan, verspreid over 59 gemeenten.

Toekomst V&D-panden

Het is nog zeer onduidelijk wat er met de panden gaat gebeuren. Het Canadese Hudson’s Bay is voornemens om de formules Inno en Saks, die nu in België en de VS draaien, ook in Nederland te introduceren. Hiervoor zijn gesprekken gaande met vastgoedeigenaren van de lege V&D-panden. Onderzoeksbureau Locatus schat in dat voor een derde van de panden op korte termijn een nieuwe eigenaar kan worden gevonden, met name in de grote steden. Voor nog eens een derde is de toekomst nog onzeker. Voor de overige panden lijkt sloop of transformatie de enige oplossing, zo zegt Locatus-onderzoeker Gerjan Slob tegen de nos. “Veel steden zullen moeten zorgen dat het centrum compacter wordt”

Trend in leegstand

De leegstand van de V&D-panden zal waarschijnlijk de trend in Nederland volgen. Voor leegstaande winkels in de centra van de grotere steden wordt veel eenvoudiger een nieuwe eigenaar gevonden dan in wijkcentra van grotere steden, of in kleinere of meer afgelegen steden. Dit blijkt ook uit cijfers van Locatus, die tonen dat de leegstand in Amstelveen in een klap toe is genomen van 1,3 procent naar 16 procent van het winkeloppervlak. En in Heerlen is dit aantal gestegen van 20 procent naar 24,2 procent.

Advertisment ad adsense adlogger