Loon zelfstandige blijft achter bij groei in de bouw

Loon zelfstandige blijft achter bij groei in de bouw

Zzp’ers in de bouw lijken maar mondjesmaat mee te kunnen profiteren van het financiële herstel van de bouwsector. Volgens Zelfstandigen Bouw, belangenorganisatie voor zzp’ers, verdienen veel zelfstandigen nog hetzelfde uurtarief als ten tijde van de bouwcrisis.

Wel meldt de organisatie dat drie op de vijf zelfstandigen het afgelopen jaar meer heeft kunnen werken dan daarvoor. Echter blijkt slechts één op de vijf erin geslaagd te zijn om het uurtarief te kunnen verhogen. Zelfstandigen Bouw baseert zich hierbij op intern onderzoek onder haar 10.000 leden.

Minder dan 40 euro per uur

Die leden blijken vaak minder dan 40 euro per uur te verdienen. Gezien de extra investeringen in materiaal, verzekering en pensioen, is dat te weinig, aldus voorzitter Charles Verhoef: “Het tarief van de meeste zzp’ers is helaas niet kostendekkend en onverantwoord laag. De bouw kan niet zonder de flexibiliteit en het vakmanschap van de zzp’er, maar die kan alleen maar overleven als hij fatsoenlijk wordt betaald.” Verhoef roept ondernemersorganisaties als AFNL en Bouwend Nederland op om de belangen van de zelfstandigen te zien en iets aan de situatie te doen.

Bouw nog altijd in de lift

De bouw zit al langere tijd in de lift, maar niet iedereen blijkt dus evenredig mee te profiteren. Voorlopig lijkt de groei door te zetten. Vorige week meldde het CBS dat de totale omzet in Nederland voor het derde kwartaal op rij met zeven procent steeg ten opzichte van vorig jaar. Daarbij is het aantal faillissementen gedaald tot een recordniveau. Het afgelopen kwartaal werden er 154 bankroeten geteld, het laagste aantal sinds 2009, toen begonnen werd met noteren.

– Loon zelfstandige blijft achter bij groei in de bouw –

Advertisment ad adsense adlogger