Mobiele valbeveiliging: waar moet je zoal rekening mee houden?

Mobiele valbeveiliging: waar moet je zoal rekening mee houden?

Mobiele valbeveiliging, een zekerheid apart! Waar een persoon die vanaf zijn laptop in de woonkamer werkt amper risico loopt, is dit compleet anders voor tal van andere beroepen. Wat te denken van een politieagent die zomaar in een achtervolging terecht kan komen of een wetenschapper die allerlei proeven met gevaarlijke stoffen uitvoert?

Een ander goed voorbeeld van een beroep met grote risico’s zijn beroepen waarbij werkzaamheden op grote hoogte moeten worden verricht. Overal waar dit soort werkzaamheden plaatsvinden of waar mensen kunnen vallen is er een belangrijk aspect dat altijd van toepassing is. We hebben het over de mobiele valbeveiliging. In dit artikel gaan we hier dieper op in, vertellen we je wat het is en met welke extreem belangrijke componenten rekening moet worden gehouden.

Waarom gebruik maken van mobiele valbeveiliging?

Of het nu gaat om het afwerken van een dak of een reparatie aan de lichtmasten op een sportvereniging, er komen te allen tijde risico’s bij dit soort werkzaamheden kijken. Je begrijpt daarin dat het zaak is deze risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten. Ongelukken willen we zoveel mogelijk voorkomen, waardoor er bepaalde maatregelen moeten worden genomen om de kans hierop te verkleinen. Dit begint met het uitvoeren van een zorgvuldige risicoanalyse. Zo wordt het werk veiliger voor jezelf, maar ook zeker voor jouw collega’s.

Collectieve en persoonlijke valbeveiliging

De maatregelen die worden genomen om risico’s zo goed als uit te sluiten kunnen worden genomen op collectief of persoonlijk gebied. Collectieve valbeveiliging kan bijvoorbeeld worden gedaan in de vorm van sterke, stabiele stijgers die worden geplaatst op een stevige ondergrond. Ook kan er worden gekozen om een hek om de werkplek te plaatsen.

Dit zijn zaken die bijvoorbeeld goed van pas komen als het gaat om werken op een dak. De collectieve maatregelen dienen voor alle werknemers die werken op een bepaalde werkplek. Hierbij wordt gesproken over permanente valbeveiliging. Op deze manier kan iedereen op een veilige manier werken.

Toch zijn deze collectieve maatregelen niet altijd genoeg om alle risico’s uit te sluiten en iedereen een veilige werkplek te bieden. Het komt namelijk meer dan genoeg voor dat het niet mogelijk is deze installaties te plaatsen en de veiligheid hiermee te garanderen. Op dat moment wordt overgestapt op de persoonlijke valbeveiliging.

Je zult begrijpen, dat het om bepaalde bouwtechnische redenen niet altijd mogelijk is om overal maar een hek omheen te plaatsen. In dergelijke situaties wordt er gekeken naar oplossingen die de veiligheid van een bepaald persoon voor 100% kunnen garanderen.

De belangrijkste componenten binnen valbeveiliging

Elke bouwput of werkplek is anders. Daarnaast werken de meeste bouwbedrijven op hun eigen manier. Om die reden wordt er gebruik gemaakt van diverse soorten valbeveiliging. Binnen deze soorten valbeveiliging geldt echter dat er vier belangrijke componenten zijn, waarmee het valbeveiligingssysteem helemaal compleet is. Hier moet een bedrijf zich altijd aan houden. Hieronder lichten we kort toe om welke elementen dit gaat.

Ankerpunten

Ten eerste moet er gebruik worden gemaakt van de juiste ankerpunten. Zo zijn er vaste ankerpunten die dienen vast te worden gemaakt aan een constructie of gebouw. Ook kunnen deze ankerpunten onderdeel zijn van een systeem dat speciaal is ingericht voor de valbeveiliging. Tot slot zijn er ook nog mobiele ankerpunten die kunnen worden geplaatst waar ze op dat moment nodig zijn.

Valharnassen

Er moet gebruik worden gemaakt van een goed en stevig valharnas. Hierbij wordt vaak de keuze gemaakt uit een standaard valharnas, een positioneringsharnas of een zitharnas. Je begrijpt dat dit harnas ervoor zorgt dat jij in het geval van uitglijden of het losschieten van materialen, niet valt. Zorg er dan ook altijd voor dat deze valharnassen goed getest zijn en stevig om het lichaam zitten.

Connectoren

Het is de bedoeling om het valharnas vast te maken aan het ankerpunt. Dit doe je met veiligheidslijnen of bijvoorbeeld valstopapparaten. Deze worden in de volksmond ook wel connectoren genoemd. Het grote doel van een connector is om er voor te zorgen dat een val kan worden opgevangen. Zonder deze connectoren wordt de kracht op het lichaam bij een val veel groter, wat kan leiden tot zeer ongewenste situaties.

Reddingssystemen

Het laatste component van een veilig en goed functionerend valbeveiligingssysteem is een zogenoemd reddingsysteem. Dit zijn apparaten die worden gebruikt in geval van eventuele ongelukken. Hiermee kun je gewonde personen of hen die in nood zijn veilig beneden brengen. Ook zijn de reddingssystemen te gebruiken om bepaalde besloten ruimtes te betreden. De meest gebruikte machines hiervoor zijn driepoten en afdaalapparaten.

Mobiele valbeveiliging: waar moet je zoal rekening mee houden?

Advertisment ad adsense adlogger