Nederland scoort op grondreiniging

Nederland scoort met grondreiniging

Het overgrote deel van ontgraven verontreinigde grond in Nederland wordt gereinigd en geschikt gemaakt voor hergebruik. Dat concludeert Bodem+, onderdeel van Rijkswaterstaat Leefomgeving, die ontheffingen voor het stortverbod van verontreinigde grond verleent. Het aantal afgegeven ontheffingen daalt nog steeds. Nederland scoort op grondreiniging.

In Nederland mag grond niet zomaar worden gestort, omdat voor grond een stortverbod geldt volgens het Besluit stortplaatsen en stortverboden afvalstoffen. Als verontreinigde grond niet kan worden hergebruikt, gereinigd of koud-geïmmobiliseerd dan kan een ontheffing bij Bodem+ worden aangevraagd. Ook wel een verklaring van niet-reinigbaarheid voor verontreinigde grond genoemd. Die ontheffing worden minder en minder toegekend. Er wordt nog maar relatief weinig niet-reinigbare grond gestort. Het stortverbod voor grond functioneert daarmee goed en wordt goed nageleefd.

Kennisexport

Gilbert Boerekamp, afdelingshoofd Bodem+ en 15 jaar ervaringsdeskundige: “De regels rondom afzet en verwerking van verontreinigde grond in Nederland werken goed. Hierdoor kwam in de jaren negentig van de vorige eeuw een professionele reinigingsmarkt tot stand. Tegenwoordig wordt de meeste ontgraven verontreinigde grond, bijna 2,5 miljoen ton per jaar, in ons land gereinigd voor nuttig hergebruik. Storten van grond is echt een vangnet geworden en beperkt zich tot bepaalde verontreinigde klei- of veengronden en grondreinigingsresiduen. De in Nederland gebruikte reinigingstechnieken en -capaciteit zijn zelfs zo adequaat dat de kennis hierover wordt geëxporteerd naar Amerika, Azië en Australië. Daarnaast importeert Nederland verontreinigde grond voor nette verwerking.”

Duurzaam bewerken

De grondbewerkingsbranche richt zich inmiddels steeds meer op reiniging en opwerking van een heel pallet aan minerale afvalstoffen, zoals rioolkolken, gemalen- en veegvuil (RKGV), zeefzanden, AEC-bodemassen en ballastbedgrind die bewerkt worden tot goede secundaire bouwstoffen.
Een andere trend is om steeds duurzamer te bewerken, dus met minder energie- en grondstoffenverbruik. Het stortverbod is in oktober 2013 uitgebreid naar koud-immobiliseerbare grond en blijft ook de komende jaren functioneren als slot op de deur van stortplaatsen om herbruikbare en bewerkbare grond te recyclen.

Advertisment ad adsense adlogger