Sinds het afschaffen van de Vestigingswetgeving in 2007 zijn er vanuit de overheid geen vakbekwaamheidseisen voor installateurs van cv-ketels. UNETO-VNI pleit voor vakbekwaamheidseisen voor deze groep installateurs. Daarnaast wil UNETO-VNI een soort verplichte APK voor cv-ketels ingevoerd zien.
UNETO-VNI vindt dat alleen vakbekwame, gediplomeerde installateurs cv-ketels mogen plaatsen en onderhouden. In de praktijk kan nu iedereen een installatiebedrijf beginnen en bijvoorbeeld CV-ketels installeren, met grote gevolgen van dien. Koolmonoxidevergiftiging is een gevaar wat op de loer ligt. Burgers lopen gevaar terwijl de overheid de mogelijkheid heeft dit gevaar zoveel mogelijk te voorkomen. In onze buurlanden BelgiĆ« en Duitsland worden wel vakbekwaamheidseisen gesteld aan installateurs van onder meer CV’s.
APK voor cv-ketels
Zelf heeft UNETO-VNI wel vakbekwaamheidseisen aan haar aangesloten leden gesteld. Uiteraard kan onbekwaamheid bij niet-leden hierdoor niet worden uitgesloten. Naast vakbekwaamheidseisen voor installateurs pleit UNETO-VNI ook voor een APK keuring voor cv-ketels. Er gebeuren nu regelmatig ongelukken door achterstallig onderhoud aan de ketel. Het gevaar op koolmonoxidevergiftiging wordt hierdoor vergroot, met alle gevolgen – waaronder helaas vaak dodelijke slachtoffers – van dien.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid is bezig met een onderzoek naar koolmonoxidevergiftiging in huiselijke kring.
UNETO-VNI pleit voor bekwaamheidseisen voor CV-installateurs. Zie ook:
Installatiebranche krijgt tot 1 april 2023 om CO-certificaat te halen.