Wintertijd 2019

Zomertijd Wintertijd bouw

In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober gaat de wintertijd 2019 in. Na 7 maanden zomertijd, start de wintertijd voor 5 maanden. Wanneer gaat de wintertijd in en moet de klok voor- of achteruit? Waarom hanteren we nog de zomer- en wintertijd en wat zijn de gevolgen voor o.m. de bouw- en infra?

In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober gaat de wintertijd in. Gaat de klok dan achteruit.. of toch vooruit?

Klok achteruit!

De wintertijd start altijd de laatste zondag van oktober. De klok wordt een uur achteruit gezet om 3 uur ‘s nachts, dus naar 2 uur. Veel mensen vergeten of de klok een uur vooruit of achteruit verzet moet worden. Ezelbruggetje wintertijd 2019: ‘Als het weer achteruit gaat, gaat ook de klok achteruit’.

Energie

Pas in 1977 is de zomertijd ingevoerd, tot in dat jaar hebben altijd in de wintertijd geleefd. Wintertijd werd destijds met name vanuit energiebesparing ingevoerd. Door de klok een uur vooruit te zetten wordt het later licht en dus ook later donker. Hierdoor kan verlichting later aan. Of dat daadwerkelijk energie bespaart is nooit onomstotelijk bewezen.

Afschaffen?

De Europese Commissie wilde vanaf 2019 de halfjaarlijkse wisseling tussen zomertijd en wintertijd afschaffen. Dit zal echter niet eerder gebeuren dan per april 2021 omdat het voorstel, na een enquêtte in 2018, geen instemming kreeg van de individuele landen in de EU.

Als het voorstel in 2021 in gaat, dan kunnen individuele EU-lidstaten zelf de keuze maken voor de permanente zomer- of wintertijd. Premier Rutte kwam met zijn collega’s uit België en Luxemburg al wel overeen, dat deze drie landen dezelfde tijdzone zullen houden.

Lees verder onder de foto

Wintertijd 2019 infra

Beeld: Fototamara02/Shutterstock.com

Bouw, infra e.d.

Kiezen we voor de zomertijd, dan zou de zon in de wintermaanden pas om 10 uur ’s ochtends opkomen. Dit heeft gevolgen voor verbruikte energie en onze biologische klok, maar zeker ook voor de productie, werk- en bouwplaatsverlichting en – niet in de laatste plaats – de veiligheid op onder meer de bouwplaats, werkzaamheden aan, op en om de weg.

Eerder gaf de bouw- en infrasector al aan, dat wijzigingen in de winter- en zomertijd veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. “In het donker werken is veel riskanter en gaat ten koste van de productie”, zo stelden o.a. MKB-Infra, VHG en NOA in een interview met Cobouw.

Enkele EU-landen willen eigenlijk helemaal niet van de winter- en zomertijd af. Die optie staat ook nog open. De minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, is kritisch over de onderbouwing van het voorstel van de EU. Zij vindt dat nog niet voldoende duidelijk is wat de voor- en nadelen zijn van het afschaffen van de zomer- en wintertijd.

Zomer- en wintertijd in 2020

De zomertijd start weer op 29 maart 2020 en zal eindigen op 25 oktober 2020, om dan over te gaan in de wintertijd die loopt van 25 oktober 2020 tot 28 maart 2021. Tenzij de EU voor die datum anders beslist. Lees meer over de wintertijd 2020

Advertisment ad adsense adlogger