3D betonprintfaciliteit geopend

3D betonprintfaciliteit geopend

Weber Beamix en BAM Infra openden 15 januari een 3D betonprintfaciliteit.

Er is minder beton nodig voor hetzelfde resultaat

Het experiment voorbij. De eerste 3D constructieve geprinte betonnen brug ter wereld (Gemert) verdient een vervolg. En dat vervolg is er. In Eindhoven. Europa’s eerste commerciële, industriële productielocatie voor het 3D printen van betonnen elementen voor de bouw. Meer, groter, sneller en efficiënter. Alles gericht om op te schalen op alle vlakken.

Een primeur, met zicht op een gevulde orderportefeuille. In de printrij staan verschillende projecten. Waaronder huizen van het project Milestone en toepassingen binnen lopende projecten van BAM.

Ook is gestart met een innovatieve samenwerking met de provincie Noord-Holland om een viertal fietsbruggen te printen. De faciliteit wordt hiermee direct op de proef gesteld.

De voordelen

Door deze manier van werken kunnen individuele seriematige productie mogelijk worden gemaakt met een enorme vergroting van de vrijheid in ontwerpen. Er is minder beton nodig voor hetzelfde resultaat.

De printrobot brengt immers alleen beton aan daar waar het constructief nodig is. Minder beton scheelt veel CO2-uitstoot. Ook is er geen bekisting meer nodig, dus is er ook geen afval meer.

Foutmarge

Verder verloopt het gehele proces sneller en neemt de foutmarge af. Tijdens het ontwerpproces kijkt iedereen naar hetzelfde ontwerp. Wijzigingen worden direct digitaal doorgerekend en toegepast. Je drukt aan het einde bij wijze van spreken op ‘Ctrl+P’ en de printer begint direct met de productie.

Dat maakt het voor alle betrokken ketenpartners makkelijker en het levert iedereen minder risico op. En iedere ketenpartner is bij het proces betrokken.

betonprinter

Advertisment ad adsense adlogger