Eerste commercieel 3D-betongeprinte gebouw van Europa

Op 3 oktober 2018 is de omgevingsvergunning voor het eerste commercieel 3D-geprinte gebouw van Europa verstrekt. In Teuge wordt nog dit jaar De Vergaderfabriek geprint, een gebouw van honderd vierkante meter.

Een dergelijke vorm is met traditionele bouwmethoden niet of nauwelijks te bouwen

Uit onderzoek blijkt dat dit het eerste gebouw in Europa is dat op basis van een commerciële opdracht en op locatie 3D geprint wordt.

Opdrachtgevers Arvid Prigge van Centre4Moods en Marjo Prigge-van der Linden van De Slaapfabriek vertellen erover. “Wij zagen dat het tijd was voor een uniek vergaderconcept waarmee we individuele gasten, groepen en teams een onvergetelijke ervaring bezorgen. De ronde vorm, het gebruik van duurzame materialen en de technologie aan de binnenkant van het gebouw konden niet worden bereikt met de traditionele bouw. Vandaar onze keuze voor 3D-printing.”

Van omgevingsvergunning naar bouw

Nu de omgevingsvergunning is verleend, kan er gestart worden met de bouw. Daarbij heeft CyBe de taak van hoofdaannemer op zich genomen. Deze marktintroductie van het commercieel 3D-betonprinten in Europa op locatie is straks een onderdeel van het terrein van Centre4moods en Hotel de Slaapfabriek. Samen met adviesbureau Revelatingbestaat het team uit de bedrijven: The Form Foundation, Witteveen+Bos, CyBe, Elma Media en Lexence Advocaten.

Van idee naar 3D-geprint gebouw

Het ontwerp van architect Pim van Wylick zet de wensen van Centre4Moods om in een gebouw. Centre4Moods maakt gebruikt van 360 gradenprojectie om bezoekers onder te dompelen in een zintuigelijke beleving. Hiervoor heeft de architect de ronde ruimte als uitgangspunt genomen. De voorzieningen zijn hieromheen geplaatst.

Het gebouw ligt naast de entree naar vliegveld Teuge. Een vliegveld met een lange historie, dat zijn stempel drukt op de omgeving. Het gebouw markeert de hoek en opent zich langzaam naar de ingang en naar het uitzicht over de velden aan de andere kant van de weg.

Deze aaneenschakeling van open en dicht, met een cirkelvormige ruimte als basis, heeft geleid tot een gebouw dat zich manifesteert als de bladen van een turbine. De bladen draaien en openen hiermee doorzichten of sluiten ze, al naar gelang de positie van de waarnemer. Het gebouw is hierdoor vanaf iedere hoek anders. Een dergelijke vorm is met traditionele bouwmethoden niet of nauwelijks te bouwen. Dat heeft geleid tot een ontwerp waarin de gekromde wanden, alle verschillend van vorm, 3D-geprint worden in beton.

NRC zocht uit of de claim van het eerste commercieel 3D-betongeprinte gebouw van Europa klopt.

Advertisment ad adsense adlogger