Langste 3D-geprinte voetgangersbrug ter wereld

Langste 3D-geprinte voetgangersbrug ter wereld

Rijkswaterstaat innoveert en wil ervaring opdoen met de mogelijkheden die 3D-printen biedt voor duurzame en circulaire projecten. Samen met ontwerper Michiel van der Kley is een voetgangersbrug ontwikkeld, die in de zomer van 2019 wordt geplaatst in Nijmegen.

‘Nieuwe technieken zorgen ervoor dat we sneller, duurzamer en goedkoper kunnen bouwen’

Rijkswaterstaat draagt zorg voor de bouw van de brug. Het onderzoek naar de constructieve veiligheid van de 3D-geprinte brug gebeurt op de TU Eindhoven. De uitvoering van de brug is 25 maart 2019 gestart.

Voordelen 3D-printen

3D-printen met beton biedt milieuvoordelen: zo is minder materiaal nodig, doordat de betonprinter alleen beton toepast daar waar het nodig is. Daarnaast is het efficiënter omdat het ontwerp, de mal, met slechts wat kleine aanpassingen hergebruikt kan worden voor andere nieuwe bruggen.

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat): “Nieuwe technieken zorgen ervoor dat we sneller, duurzamer en goedkoper kunnen bouwen. 3D-printen is daar een mooi voorbeeld van. Deze technologie biedt kansen voor Rijkswaterstaat. De kennis die we met dit project in Nijmegen opdoen, is een investering in de toekomst.”

Duurzaamheid in Nijmegen

Nijmegen was in 2018 de eerste Nederlandse stad die zich European Green Capital mocht noemen, de duurzame hoofdstad van Europa. Het Green Capital-jaar zorgde voor veel extra aandacht voor duurzaamheid in de stad. In dit kader heeft Rijkswaterstaat besloten de 3D-geprinte brug te plaatsen in Nijmegen.

Wethouder gemeente Nijmegen Harriët Tiemens: “Nijmegen heeft een fantastisch jaar als European Green Capital achter de rug. Een nieuwe innovatieve duurzame 3D-geprinte brug vormt hieraan een mooie toevoeging. Ook hebben we in het coalitieakkoord afgesproken om de komende jaren extra aan de slag te gaan in het stadsdeel Dukenburg. Daar past deze brug prima bij.”

Brug in delen geprint

De voetgangersbrug heeft een overspanning van 28,5 m en een breedte van 3,6 m en zal in delen worden geprint. Deze delen worden vervolgens op locatie in elkaar gezet. De brug komt in plaats van een verouderde houten brug in de Nijmeegse Geologenstrook in de wijk Zwanenveld van stadsdeel Dukenburg. Volgens planning wordt de 3D-geprinte brug in de zomer van 2019 geplaatst.

Afbeelding
Pim Feijen

Advertisment ad adsense adlogger