Provincie Drenthe moet blijven investeren

Provincie Drenthe moet blijven investeren

Met zicht op de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart doet de voorzitter van Bouwend Nederland, Maxime Verhagen, een uitspraak over de diverse provincies. Hij ziet Drenthe als een echte koploper met het energiezuinig maken van woningen.

Economisch gezond blijven

Maxime Verhagen richtte zich 6 februari 2015 tot provinciale politici en bouwers die in Emmen tal van bouw- en infra-onderwerpen bespraken. De nieuwe dierentuin Wildlands noemt Verhagen “een inspirerende plek, waar fors geïnvesteerd wordt”, net als het centrumplan in dezelfde stad, en in Assen het ontwikkelprogramma Florijn-as. Verhagen: “Want een goed bereikbare stad is belangrijk om economisch gezond te blijven, ook in de regio Groningen–Assen. Daar zijn we blij mee. Zonder deze projecten had de crisis een nog groter slagveld aangericht.”

Ambitie

Belangrijk vindt hij wel dat er wordt gekeken naar de toekomst. Wat is de investeringsagenda van Drenthe na deze projecten en welke ambitie heeft de provincie? Drenthe zal moeten uitzoeken waar zij willen staan in 2030 en 2040.

Leefbaarheid

Volgens Erik Buursema, voorzitter van Bouwend Nederland in deze provincie, moet er beter onderhoud worden gepleegd aan de provinciale infra. Ook moeten er woningen gebouwd worden, want al zijn ze gemiddeld kleiner, er komen huishoudens bij in onze steden en dorpen. In dorpskernen moet er voor de leefbaarheid nadrukkelijk gekeken worden naar de kwaliteit van de bestaande woningen en andere gebouwen, zoals scholen, bibliotheken en zorggebouwen.

Renoveren

Waar het kan, moet er gerenoveerd worden, zodat ouderen langer kunnen blijven wonen in hun huis. En waar nodig moet er gesloopt en nieuw gebouwd worden. Maar dan wel zo dat wonen, zorg, onderwijs en cultuur op een nieuwe manier gecombineerd worden. Zo bieden moderne, energiezuinige gebouwen weer voor tientallen jaren woon- en werkplezier op een vertrouwde plek.

Investeren

Maar ook bedrijventerreinen, winkelcentra en kantoren moeten op die manier bekeken worden volgens Buursema. Hij geeft aan: “Geld dat nu nog niets oplevert op de provinciale spaarrekening kan juist daarvoor geïnvesteerd worden, bijvoorbeeld in revolving funds die zichzelf aan de gang houden. Investeren dus. De toekomst van Drenthe mag ons toch wat waard zijn?”

Advertisment ad adsense adlogger