Radboudumc heeft een aantal onderscheidende specialisaties, waaronder de behandeling van infectieziekten. Door EGM architecten is voor het Radboudumc ziekenhuis een afzonderlijk zorggebouw ontworpen voor de behandeling van die ziekten. In het zorggebouw is ook een zogenaamde High Level Isolation Unit (HLIU) ondergebracht.
“De afzondering bij het Radboudumc creëert een veilige omgeving voor patiënten met een besmettelijke aandoening en een inspirerende, gezonde en veilige werkomgeving”
Duurzaam en toekomstbestendig
In het ontwerp van het Infectieziekengebouw is rekening gehouden met een eventuele capaciteitsuitbreiding. Tevens is in het ontwerp een hoge mate van duurzaamheid toegepast. Door de compacte vorm is het energieverbruik zeer laag en daarbij is het gebouw aangesloten op de WKO-installatie van het Radboudumc. Materialen zijn gekozen op basis van de cradle-to-cradle eigenschappen, waarin een volledige herbruikbaarheid en een lage milieubelasting zijn gecombineerd.
Drie veiligheidsniveaus met HLIU
Patiënten zijn onder te verdelen in drie categorieën, elk met een eigen afdeling: zeven kamers voor patiënten met niet-besmettelijke infectieziekten, acht isolatiekamers voor patiënten waarvan bekend is of wordt vermoed dat zij besmet zijn en één isolatie-unit met twee Intensive Care-kamers voor patiënten met zeer besmettelijke infectieziekten zoals Ebola of Gele Koorts. Deze unit heeft zijn eigen ambulance-ingang. In geval van een besmettingsuitbraak, zoals een pandemie, kan het hele gebouw gebruikt worden als cohort- en isolatie-unit.
Lees verder onder de afbeelding.
Architectuur en uitstraling Radboudumc
Voor de uitstraling van het gebouw is gekozen voor een lichtbeige metselwerk waarin reliëf is aangebracht. Het is een hommage aan de op de campus vanouds prominent aanwezige Bossche School, met de herkenbare handtekening die EGM voor het Radboudumc heeft ontwikkeld.
Met duidelijke penanten en vooruitspringende kartelwerkbanden is er rust en eenheid gecreëerd in het gevelbeeld. Het grote dakoverstek is een karakteristiek beeldbepalend element, dat tevens optimale zonwering biedt. De open/dichtverhouding van de gevel en oriëntatie van het gebouw zijn geoptimaliseerd voor zowel een goede daglichttoetreding als beleving van de therapietuin. Het welzijn van patiënten en de mensen die er werken wordt hierdoor optimaal ondersteund.
Duurzaam gebruik
De HLIU past bij de leidende rol die het Radboudumc heeft op het gebied van de paraatheid bij en de respons op infectie-uitbraken. Het gebouw is nu en in de toekomst ook zeer geschikt om zorgprofessionals te trainen in veiligheidsprocedures rondom isolatieverpleging van zeer besmettelijke patiënten. Artsen, verpleegkundigen en deskundigen infectiepreventie leren tijdens een interdisciplinaire real-life scenariotraining hoe ze het beste kunnen samenwerken tijdens deze unieke en zware omstandigheden.
Projectgegevens Radboudumc Infectieziektengebouw
Opdrachtgever: Radboudumc, Nijmegen
Architect, stedenbouwkundige, interieurarchitect en duurzaamheidsadvies: EGM architecten, Dordrecht
Tuin- en landschapsarchitect: Copijn Landschapsarchitecten, Utrecht
Constructeur: Aronsohn, Rotterdam
Werktuigbouwkundig en elektrotechnisch adviseur: Deerns, Nijmegen
Akoestisch/bouwfysisch adviseur: Peutz, Mook
Directievoering: Adviesbureau J. Vriesema
Bouwmanagement: Ptg- advies, Leusden
Hoofdaannemer: Berghege, Oss
Werktuigbouwkundig en elektrotechnisch installateur: Engie, Zwolle
Foto: Concept in Beeld, Scagliola + Brakkee.
Lees ook:
Project – Hoofdgebouw Radboudumc Nijmegen.