2e Kamer maakt kennis met waterstof Tiny House

Tweede Kamer maakt kennis met Drents waterstof Tiny House

Een Drents Tiny House op waterstof laat aan Tweede Kamer zien dat verwarmen met groene waterstof de toekomst heeft.

Het Waterstof Tiny House staat van 5 tot en met 7 april op het Anna van Buerenplein naast de Tweede Kamer

Het circulaire woonhuisje van 32 m² is voorzien van een cv-ketel op waterstof en laat zien wat je kunt bereiken als je een publiek-private samenwerking aangaat. In dit geval om de potentie van waterstof en hybride warmtesystemen voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving te laten zien. Het is één van de vele voorbeelden van de kracht van de regio Zuid- en Oost-Drenthe.

Volledig zelfvoorzienend

De gemeente Hoogeveen, regionale bedrijven en onderwijsinstellingen hebben samen het mobiele tiny house op groene waterstof gebouwd. Het tiny house is volledig zelfvoorzienend, produceert zelf waterstof en is gemaakt van duurzame en circulaire materialen.

Het woonhuisje komt voort uit de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe waarin de gemeenten, het Rijk en de provincies Drenthe en Overijssel samenwerken met lokale ondernemers, zorg- en onderwijsinstellingen, woningcorporaties, onderzoekers en natuurlijk inwoners aan de brede welvaart in deze (grens)regio.

Het huisje is één van de succesvolle samenwerkingsprojecten van de Regio Deal, die een aantal dagen in Den Haag aan bestuurders, volksvertegenwoordigers en ambtenaren gepresenteerd zal worden.

Tweede Kamer-debat

Op 6 april debatteert de Tweede Kamer over de verduurzaming van huizen en andere gebouwen. Het is dus niet toevallig dat het tiny house met een hybride warmtepomp van Intergas juist nu naar Den Haag komt.

Het huisje laat de voordelen van deze manier van verwarmen goed zien: het is een eenvoudige, betaalbare en comfortabele manier om aardgasverbruik terug te dringen. Met een hybride warmtepomp kan een huishouden tot wel tachtig procent aardgas besparen. Door het aardgas te vervangen voor waterstof, hoeft helemaal geen aardgas meer gebruikt te worden.

Het Alfa-College uit Hoogeveen zet via het tiny house technisch onderwijs op de kaart. Mbo-studenten van het Alfa-college hebben het huisje ontworpen en zelf gebouwd, volledig circulair.

Woningen op waterstof

Hoogeveen en waterstof zijn geen onbekenden van elkaar. In het project Waterstof Hoogeveen wordt samengewerkt met bewoners van de wijk Erflanden en partners aan een plan voor het verwarmen van huizen met een HR-ketel die draait op waterstof.

Het moet leiden tot de bouw van een honderdtal woningen op waterstof en tot omzetting van bestaande woningen in de wijk Erflanden in Hoogeveen van aardgas op waterstof, met hergebruik van het bestaande aardgasnetwerk.

 

Advertisment ad adsense adlogger