Aggregaat om de 500 meter

Aggregaat om de 500 meter

Wie langs wegwerkzaamheden rijdt, ziet daar ondermeer mensen van Heijmans aan het werk. Op de A1 en het knooppunt Beekbergen bij Apeldoorn, wordt hard gewerkt aan een betere doorstroming met een aggregaat om de 500 meter.

“Mobiele stroom is onmisbaar bij werk aan de weg”

Men legde er onder meer twee weefstroken aan die weggebruikers langer de tijd geven om voor te sorteren in de juiste richting. Langs het werk stonden elke paar honderd meter aggregaten van Bredenoord. Want ook mobiele stroom is onmisbaar bij werk aan de weg.

Noodzaak

Het werk aan de A1 is een meerjarenproject van Rijkswaterstaat. Heijmans kreeg de opdracht voor fase 1, rond Apeldoorn-zuid, in het voorjaar van 2016. “Eind 2017 moet alles klaar zijn”, vertelt Mark van Donkelaar, uitvoerder van Heijmans op de A1. Bij dit soort projecten is standaard mobiele stroom nodig.
“Je moet altijd extra verlichting neerzetten, voor een goede zichtbaarheid voor de wegwerkers en het verkeer. Daarnaast hebben wij de bouwplaats beveiligd met BouWatch, ’s nachts gaan er camera’s aan om diefstal te voorkomen. Ook daar is mobiele stroom voor nodig.” , aldus Mark.

Stil en zuinig

Voor de verlichting werkt men samen met VIOSS, dat bij de A1 ook Bredenoord-aggregaten inzet. Daarnaast zijn hybride aggregaten, de ESavers, gehuurd voor de camera’s. Van Donkelaar: “De aggregaten zetten we meestal bij de portalen over de weg, daar hebben we de meeste ruimte. Elke vijftig meter staat een lichtmast, en elke 500 tot 1.000 meter een aggregaat.
” Voor de inzet van de ESavers is vooral gekozen vanwege efficiëntie. “In principe gebruikt hij met onze beperkte stroomvraag alleen de accu, het aggregaat schakelt maar af en toe aan. Daarmee is het ook stiller voor de achterliggende woonwijk, gaat hij verder.

Veilig werken

Wegwerkzaamheden zoals die op de A1 vragen een zorgvuldige afstemming om zo min mogelijk overlast te veroorzaken voor weggebruikers en omwonenden. De veiligheid van de wegwerkers staat voorop. “Op de A1 werken we achter een barrier, zodat wij veilig kunnen werken terwijl het verkeer kan blijven rijden. We hebben de stroken voor de auto’s zo breed mogelijk gemaakt binnen de normen. Hoe breder een strook oogt, hoe beter de doorstroming.

Compliment

We moeten daarnaast rekening houden met de nabijgelegen huizen. “We werken bijvoorbeeld zo min mogelijk ’s nachts.” Met al die factoren vergt het de nodige inspanning om de planning te halen. “Ook daarom werken we met Bredenoord. Is er een keer een storing, dan staat er vrijwel direct een nieuwe machine.”
Bij Apeldoorn hebben Mark van Donkelaar en zijn collega’s in ieder geval eer van hun werk. “Nu de eerste weefstrook open is zien we direct dat er minder file is. En pasgeleden kregen we een compliment van een bewoner dat we het zo snel hadden gerealiseerd. Dat zijn altijd mooie dingen om te horen.”

Meer informatie over Bredenoord.

Aggregaat om de 500 meter

Extra info over de werkzaamheden aan de A1 bij Apeldoorn hier. Het infoblad met kaart van RWS downloaden.

Advertisment ad adsense adlogger