Eerste meters elektrische asfaltspreidmachine

Elektrische asfaltspreidmachine maakt eerste meters

BAM Infra Nederland heeft de eerste volledig elektrisch aangedreven asfaltspreidmachine voor het eerst ingezet tijdens het herstellen van het asfalt.

“De elektrische asfaltspreidmachine zorgt voor een besparing van zo’n 150 liter diesel per draaidag”

Mijlpaal

In het bijzijn van Fred-Jan Moll, regiodirecteur bij BAM Infra Nederland, en het projectteam legde de elektrische asfaltspreidmachine haar eerste meters af tijdens de werkzaamheden.

Dik de Weger, programmamanager Emissieloos Materieel bij Rijkswaterstaat: “De eerste inzet van een elektrische asfaltspreidmachine is een mooie mijlpaal. Emissieloos werken komt zo weer een stap dichterbij en daarmee ook onze ambitie om in 2030 klimaatneutraal en circulair te werken en bovendien de uitstoot van fijnstof en stikstof terug te dringen.”

Emissieloos werken

Afgelopen januari maakte BAM de wereldprimeur van de elektrische asfaltmachine bekend. In opdracht van BAM hebben Wirtgen en New Electric een asfaltspreidmachine omgebouwd naar een elektrische variant, bestaande uit een vaste batterij van 270 kWh en twee slim geschakelde elektromotoren.

Fred-Jan Moll: “We moeten minder stikstof en CO₂ uitstoten en dus emissieloos gaan werken. Een investering in een elektrische asfaltspreidmachine is een van de stappen die wij zetten. We hebben de keten, partners en opdrachtgevers nodig om stappen te zetten. Want verduurzamen doen we samen.”

(Lees verder onder de afbeelding.)

Integraal Groot Onderhoud

Voor het project Integraal Groot Onderhoud op de A35 in opdracht van Rijkswaterstaat. BAM wil een impuls geven aan het emissieloos bouwen in Nederland..

De elektrische asfaltspreidmachine zorgt voor een besparing van zo’n 150 liter diesel per draaidag van acht uur. Dit komt neer op een reductie van ruim 93.000 kilogram CO₂ en 115.000 gram stikstofoxide op jaarbasis. Naast de emissievoordelen maakt deze elektrische asfaltspreidmachine aanzienlijk minder geluid dan de huidige machines.

BAM streeft ernaar om medio 2022 de eerste volledig emissieloze asfaltset (elektrische wals, elektrische asfaltspreidmachine, elektrische tandemwals, elektrische kleine wals, hybride kleefauto en elektrische keet) op de weg te hebben staan.

Lees ook: Elektrische 160 ton rupshijskraan van VolkerWessels

Advertisment ad adsense adlogger