Convenant zet in op 100% hergebruik Amsterdamse wegen
De gemeente Amsterdam zet in op hergebruik van beton voor het bestraten van wegen. In samenwerking met het bedrijfsleven wordt ingezet op 100 procent hergebruik van betonnen straatmateriaal, om zo de hoofdstedelijke CO2-uitstoot te reduceren. Gemeente en bedrijven recyclen straatbeton.
Daartoe heeft de gemeente middels wethouder Choho van duurzaamheid, het convenant ‘Betonnen bestratingsmaterialen in een circulaire economie’ afgesloten. De gemeente gaat een samenwerking aan met de bedrijven Van Gelder, KWS Infra, Rutte groep, PARO, combinatie Theo Pouw/Sagrex, Struyk Verwo Infra en De Meteoor.
Oppervlakte 68 voetbalvelden
De gemeente Amsterdam meldt dat het op jaarbasis een oppervlakte gelijk aan zo’n 68 voetbalvelden laat bestraten. Een zelfde hoeveelheid oppervlakte komt jaarlijks beschikbaar aan recyclebaar beton. Hergebruik van dit beton kan volgens de gemeente ca. 2.000 ton CO2 besparen. De gemeente en de zeven aannemers, recyclingbedrijven en betonleveranciers zullen de komende anderhalf jaar concrete projecten uitrollen om kennis en ervaring op te doen in het recyclen van beton en het meten van de resultaten.
Agenda Duurzaamheid
Wereldwijd is beton na water het meest gebruikte materiaal per wereldbewoner. In Nederland is beton verantwoordelijk voor 1,6% van de nationale CO2-uitstoot. Amsterdam zet in op een circulaire economie en hergebruik van grondstoffen, om zo de doelen te halen zoals die zijn opgesteld in de Agenda Duurzaamheid. De gemeente benadrukt dat het momenteel, in de beginfase van veel circulaire processen, van belang is dat er zoveel mogelijk kennis wordt gedeeld. De gemeente Amsterdam en het bedrijfsleven hebben dan ook afgesproken om opgedane kennis over de mogelijkheden van beton als duurzaam recyclingsmateriaal actief te verspreiden. Bij een succesvolle uitvoering wordt de scope van het betonketenoverleg Amsterdam verbreed van bestratingsmaterialen naar andere betontoepassingen.