Stille straatstenen halveren geluidsniveau

Stille straatklinkers halveren geluidsniveau

Een experiment met zogenoemde stille straatklinkers in de Burgemeester Baumannlaan in Rotterdam-Overschie toont veelbelovende resultaten. De toepassing van de stille klinkers laat een aanzienlijke geluidsreductie zien van twee tot drie decibel.

“De stille straatklinkers halveren de geluidsbelasting ten opzichte van het gebruik van traditionele betonnen straatstenen”

“Het resultaat is boven verwachting goed”, vindt wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) die vandaag een bezoek bracht aan de Baumannlaan. “We blijven meten of ook op lange termijn het positieve effect blijft en of dit wegdek niet sneller slijt, maar het lijkt erop dat stille klinkers ons kunnen helpen in het verminderen van het verkeerslawaai. We gaan daarom ook in andere straten met stille klinkers experimenteren.”

Stille variant

Vanuit esthetisch oogpunt en met oog op verkeersveiligheid worden steeds meer woonstraten in Rotterdam voorzien van klinkers in plaats van asfalt. In druk bereden straten kan dit leiden tot geluidsoverlast.

Om geluidshinder te reduceren wordt daarom geƫxperimenteerd met een stille variant. De Burgemeester Baumannlaan is sinds de zomer 2020 uitgerust met stille, grijze betonstraatstenen die zijn voorzien van een toplaag die het geluid meer absorbeert. Om het verschil te kunnen meten, is in een deel van de straat stille straatstenen gelegd en in het andere deel normale straatstenen.

Geluidsbeleving

De eerste resultaten zijn positief. Naast een forse geluidsreductie hebben de klinkers ook een positief effect op de geluidsbeleving van omwonenden en ondernemers in het gebied.

Nathalie van Til, woonachtig op de Burgemeester Baumannlaan: “Toen de stille klinkers er nog niet lagen, trilden we bijna van de bank wanneer er vrachtverkeer of bussen door de straat reden. Dat is nu weg en ook het geluid is verminderd. We kunnen weer slapen en televisiekijken met het raam open, zonder dat we het verkeer heel erg horen.”

Ook de schoenmakerij van Leo de Kruijf ligt aan het straatdeel met de stille klinkers: “Het effect is echt bizar. Ik sta ervan te kijken hoe de stille klinkers het geluid zo kunnen dempen. Zodra een auto de stille klinkers op rijdt, is het alsof hij stopt. Je ziet hem wel maar je hoort hem niet meer.”

Toekomst

Na het succesvolle eerste experiment in Rotterdam-Overschie onderzoekt de gemeente Rotterdam de mogelijkheid om de stille klinkers op meer plekken in de stad toe te passen. Bijvoorbeeld in straten waar veel geluidsoverlast is en waar onderhoud aan het wegdek nodig is.

Lees ook: Rotterdamse woningvoorraad is onvoldoende toekomstbestendig

Advertisment ad adsense adlogger