Een proefopstelling langs de Randweg in Den Bosch test de mogelijkheid van het opwekken van zonne-energie uit geluidsschermen. Op het eerste oog een ontwikkeling met potentie. De labresulataten beloven veel goeds. De nieuwe proefopstelling test of deze resultaten ook in ‘real life’ behaald kunnen worden. Proef zonnepanelen in geluidsschermen.
Ze vallen behoorlijk op, de twee proefschermen met hun gele en rode vlakken van 5 bij 4,5 meter. De panelen zijn semi-transparant, gemaakt uit plexiglas en perspex. Deze zogenoemde ‘luminescent solar concentrators’ (LSC), vangen zonlicht op en geleiden die naar de zijkant van het paneel. Daar landt het licht in geconcentreerde vorm op de daar aanwezige traditionele zonnecellen. “De LSC is met zijn kleuren veel mooier om te zien, wat een voordeel is voor toepassing in de gebouwde omgeving. Bovendien is het materiaal goedkoop, je kan het uitvoeren in elke kleur, het is stevig en de LSC’s werken ook wanneer het bewolkt is. Het heeft enorme potentie.” Aldus Michael Debije, als TU/e-onderzoeker bij het project betrokken.
Vandalismebestendig
Traditionele zonnepanelen zijn niet geschikt voor langs de snelweg, vanwege de kwetsbaarheid voor opspattende steentjes. In het nieuw ontwikkelde systeem worden de zonnecellen echter beschermd, doordat ze in het materiaal zijn geïntegreerd. Deze integratie in de geluidsschermen zorgt ook voor vandalismebestendigheid. “Door de test in de openbare ruimte uit te voeren, wordt de ontwikkeling versneld en levert deze waardevolle resultaten op die niet verkregen kunnen worden in een laboratorium”, zo zegt Heijmans.
Potentie
De potentie bij een geslaagde test moge duidelijk zijn. Eén kilometer aan dergelijke geluidsschermen levert elektriciteit op voor vijftig huishoudens, op jaarbasis een energiehoeveelheid waar een auto 900.000 kilometer op kan rijden. Nederland kent momenteel ongeveer 1250 kilometer aan geluidsschermen. De ‘Solar Noise Barriers’, zoals de geluidsschermen genoemd worden, zijn gebaseerd op de modulaire geluidsschermen van Rijkswaterstaat, waardoor ze direct toepasbaar zijn op nieuwe projecten en eventueel verwisselbaar zijn met huidige geluidsschermen.
Samenwerking
De TU/e heeft de schermen ontwikkeld, die door Heijmans zijn geplaatst. De Topsector Energie en de gemeente ‘s Hertogenbosch hebben het project deels gesubsidieerd, waaraan verder Van Campen Industries, Airbus Defence and Space Netherlands, Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en Solar Energy Application Centre (SEAC) meewerken.