Lichtgevend en duurzaam fietspad in Friesland

Lichtgevend en duurzaam fietspad in Friesland

Friesland is een innovatieve ‘fietssnelweg’ rijker. Tussen Sneek en Woudsend is een fietspad aangelegd van hergebruikt beton. Daarnaast zijn glow in the dark lijnen aangebracht, werkend op lichtenergie, waardoor fietsers zich ook ‘s nachts kunnen oriënteren. Er is hoog ingezet op veiligheid. De feestelijke opening van het lichtgevend en duurzaam fietspad in Friesland ging gepaard met de opening van de nieuwe provinciale weg (N354) tussen Sneek en Woudsend, waarlangs het fietspad loopt.

Fietssnelweg

De aanleg van de ‘fietssnelweg’ is onder meer gedaan om het verkeer in de regio veiliger te maken. Zo is de maximumsnelheid verlaagd van 70 naar 50 kilometer per uur. Vorig jaar tekende gedeputeerde Sietske Poepjes namens provincie Fryslân een convenant voor duurzaam beton. Samen met verschillende partijen deed ze de belofte om het hergebruik van beton te stimuleren, zo meldt fryslan.frl. Het fietspad naast de N354 is het eerste pad in de provincie dat aangelegd is met duurzaam hergebruikt beton. De betonnen tegels waar de partijen destijds het convenant op ondertekenden, zijn geplaatst bij het nieuwe fietspad.

Glow in the dark

De lichtgevende lijnen op het fietspad zijn ontwikkeld in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen, dat onderzoek doet naar het gedrag van fietsers. Door de Friese verffabriek Anker Stuy werd een speciaal soort verf ontwikkeld dat overdag lichtenergie opneemt en dit ‘s nachts weer uitstraalt: Seramic Lightcoating. Hierdoor blijven fietsers goed overzicht houden in het donker. Het project maakt deel uit van het landelijk onderzoek ‘Vergevingsgezind Fietspad’ gericht op het veiliger maken van fietspaden. Begin januari worden de onderzoeksresultaten van dit project gepresenteerd.

Lichtgevend en duurzaam fietspad in Friesland (Beeld: Anker Stuy)

Advertisment ad adsense adlogger