Nederlandse experts beschermen Filippijnse kust

Nederlandse experts beschermen Filippijnse kust

Nederlandse waterexperts gaan de Filippijnen helpen met een kustbeschermingsplan voor Tacloban en omgeving. Dit moet het land beter beschermen tegen toekomstige tyfonen. De regio van Tacloban werd in 2013 zwaar getroffen door de vernietigende tyfoon Haiyan.

De ministers Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) brachten dit nieuws gisteren naar buiten. Schultz: “De gevolgen van de tyfoon Haiyan waren desastreus. Ik hoop dat er met het kustbeschermingsplan van het Dutch Risk Reduction Team een structurele oplossing komt om de inwoners beter te beschermen, weerbaarder te maken en een volgende ramp te voorkomen.” Minister Ploumen vult haar aan: “Nederlandse bedrijven, kennisinstituten en overheden weten hoe je landen kunt beschermen tegen toekomstige overstromingen. Die unieke kennis en kunde gaan ze nu ook inzetten op de Filippijnen.”

Consortium

Het project kost 600.000 euro en wordt gefinancierd door de ministeries. Het consortium dat de opdracht voor het DRR-Team gaat uitvoeren voor de Filippijnen, bestaat uit experts van Royal HaskoningDHV, Arcadis, Rode Kruis, Deltares, Van Oord, Rebel en Wetlands International. Samen met lokale, regionale en nationale organisaties wordt gewerkt aan een duurzame visie voor de kust bij Tacloban.

Hollands watermanagement

Het Dutch Risk Reduction Team (DRR-Team) is een initiatief van de ministeries om experts van bedrijven, kennisinstellingen, ngo’s en overheden in te zetten om waterrampen te voorkomen of te bestrijden. Op verzoek van buitenlandse overheden kan het DRR-Team snel worden ingezet bij het voorkomen of beperken van droogte, overstromingen en watervervuiling. De inzet van het DRR-Team in Tacloban sluit aan bij de noodhulp die Nederland in 2013 heeft gegeven na de ramp. De NOS zond deze week een uitgebreide uitzending uit over de noodhulp en de wederopbouw in Tacloban.

Noodhulp

Op de Filipijnen komen regelmatig tyfonen en overstromingen voor. Ook wereldwijd neemt het aantal extreme waterrampen toe. Daarom ontstaat meer meer aandacht voor preventie, het voorkomen van rampen. Nederland krijgt jaarlijks meerdere verzoeken van buitenlandse overheden, voor ondersteuning bij het bestrijden van watergerelateerde risico’s. Niet alleen voor hulp tegen overstromingen, maar ook bij droogte of watervervuiling. Daarom hebben de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Milieu, samen met de Nederlandse watersector, het DRR-Team opgericht, uitgevoerd en gecoördineerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), in samenwerking met het Netherlands Water Partnership (NWP).

– Nederlandse experts beschermen Filippijnse kust –

Advertisment ad adsense adlogger