Nieuwe A4 Delft-Schiedam getest door hardlopers

Nieuwe A4 Delft-Schiedam getest door hardlopers

Afgelopen zaterdag werd door het publiek op feestelijke wijze kennis gemaakt met de nieuwe A4 tussen Delft en Schiedam. De nieuwe A4 werd door Rijkswaterstaat opengesteld voor publiek, vanwege de toekomstige ingebruikname van het traject, waarschijnlijk vanaf eind december.

De open dag werd bezocht door ongeveer 6.000 mensen, die zaterdag al fietsend of lopend de snelweg hebben ingewijd. Provincie Zuid-Holland organiseerde ‘s morgens een hardloopwedstrijd over het splinternieuwe asfalt. Daarna konden wandelaars hun gang gaan, waarna als laatsten fietsers en wielrenners welkom waren. Daarnaast maakte het welbekende Solar Team van de TU Delft er een testrit met de zonnewagen Nuna.

Ontlasting A13

Het nieuw stuk snelweg moet vooral de dagelijkse drukte op de A13 tussen Den Haag en Rotterdam gaan ontlasten. De weg is zo’n zeven kilometer lang, waarvan een groot deel verdiept is aangelegd. Volgens berekeningen kan de weg 10.000 voertuigen per uur verwerken. Er zullen naar verwachting zo’n 128.000 voertuigen per dag gebruik maken van de snelweg.

Lekkage

Na diverse vertragingen is de verwachting dat de nieuwe A4 tussen Delft en Schiedam eind december geopend wordt voor verkeer. De geplande opening op 18 december is verplaatst naar de jaarwisseling, vanwege een lekkage in de damwanden van het verdiepte deel van de verlengde A4. Daardoor moet drie maal zo veel water worden weggepompt dan gedacht. Het gaat om zo’n anderhalf miljoen liter water per dag.

Verzakkingen

Vorige week verzocht minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu het hoogheemraadschap Delfland om toestemming voor het wegpompen van extra grondwater. Hoewel de minister overtuigd is dat de nieuwe deadline wordt gehaald, vrezen omwonenden dat het wegpompen van water zorgt voor verzakkingen en scheuren in hun woningen. Daarnaast houdt de gemeente Midden-Delfland de gevolgen voor de omliggende natuur scherp in de gaten. Deze week beslist het hoogheemraadschap over het verlengen van de vergunning aan Rijkswaterstaat voor het wegpompen van extra grondwater.

Advertisment ad adsense adlogger