In Lelystad bij de Houtribdijk wordt een proef gedaan met een nieuwe manier van dijkversterking. De innovatieve manier van dijkbescherming bestaat uit een grote hoeveelheid zand dat voor de bestaande dijk wordt gelegd.
Deze manier voorkomt golfslag tegen de dijk, met als gevolg dat de dijk minder belast wordt. Hierdoor zou het versterken van de dijk zelf onnodig wordt. Het voordeel van deze manier van dijkbescherming is dat het goedkoper is in aanleg. Daarnaast is het duurzamer en worden de natuurwaarden en recreatiemogelijkheden van het gebied vergroot. Zoals op de afbeelding te zien, trekt de aanleg nu al de nieuwsgierigheid van de waterdieren.
Proef 2014 – 2018
Het concept is niet compleet nieuw, bij de kust wordt deze methode al toegepast. Echter is nog niet bekend hoe het in zoet water reageert. Uit de proef moet antwoord komen op de vragen als: wat doet de golfslag op de dijk onder zware omstandigheden?; wat is de invloed van natuurontwikkeling op de stabiliteit van het voorland?; en welke locaties zijn geschikt voor toepassing van een voorland?
Er is een proefsectie aangelegd aan de zuidkant van de Houtribdijk. Voor de proef worden er in het voorjaar van 2015 verschillende planten geplant op het zandig voorland. Hierdoor kan er getest worden welke vegetatie het meest geschikt is om te beschermen. Ook is er verschil in de hoogte en breedte van de zandstrook aangebracht. In totaal is er 85.000 kuub zand neergelegd. In 2016 wordt er gekeken naar de tussentijdse resultaten, in 2018 worden de definitieve resultaten van de pilot opgeleverd.
Samenwerkingen
De proef is een onderdeel van het programma Tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP-2). HWBP-2 is een samenwerkingsverband tussen rijksoverheid en de waterschappen. Daarnaast werkt Ecoshape mee aan dit project. Ecoshape is een samenwerking tussen verschillende (waterbouw)bedrijven, kennisinstellingen en overheden.