TNO heeft een oplossing bedacht om water weg te laten stromen bij sluizen, kanalen of beschoeiingen. Water hoopt zich nu vaak op, op plekken waar water blijft staan en waar ook veel lucht bij komt. Deze combinatie van water en lucht zorgt er voor dat hout extra snel rot en dus sneller moet worden vervangen. TNO bedenkt Ontwateringplaat; minder onderhoud sluizen nodig.
TNO heeft daar nu een oplossing voor bedacht. Door het plaatsen van een kunststof plaat met gleuven erin kan het water gemakkelijk weg stromen
Ontwateringplaat in de markt
De Ontwateringplaat is getest in Katwijk. Die testen vielen positief uit. De Ontwateringplaat komt naar aanleiding van die testen komt de Ontwateringplaat in maart op de markt. Voor geïnteresseerden is de Ontwateringplaat nu al te bezichtigen bij Aqua Dock (een initiatief van de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf, de Hogeschool Rotterdam en Clean Tech Delta. Bij Aqua Dock wordt diverse innovaties op het water getest, gedemonstreerd en geproduceerd.
Werking Ontwateringplaat
Om het principe van de Ontwateringplaat praktisch toepasbaar te maken is er gebruik gemaakt van kennis uit een Technologiecluster (TC). TNO en MKB-bedrijven delen hierin kennis om ideeën in de praktijk toepasbaar te maken. In dit TC werd de degradatie van hout in kaart gebracht. Met die kennis kon de Ontwateringplaat zodanig worden ontwerpen dat deze efficiënt werkt, eenvoudig is aan te brengen en kosteneffectief.