Zelfherstellend asfalt van TU Delft bij CNN

Zelfherstellend Asfalt

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: een gat of barst in de voorruit door opspattende steentjes op de snelweg; of scheuren in de weg na een strenge vorstperiode. Dit inspireerde de Nederlandse civiel ingenieur professor Erik Schlangen tot het ontwikkelen van een weg die zichzelf ‘herstelt’.

Schlangen ontwikkelde asfalt dat zelfherstellend is en zichzelf kan repareren wanneer het wordt verhit. Om dit te bereiken worden staalvezels aan het asfaltmengsel toegevoegd. Bij verhitting smelten de scheurtjes dicht. Daardoor hoeft niet te worden overgegaan tot het vervangen van het totale wegdek en worden kosten bespaard.

Hij maakte met deze uitvinding zoveel indruk op de Nederlandse overheid dat hij 400 meter snelweg tot zijn beschikking kreeg om zijn uitvinding te testen. De resultaten waren fascinerend. Zijn groep is ook bezig met de ontwikkeling van zelfherstellend beton bijvoorbeeld door de toevoeging van bacteria, met vergelijkbare spectaculaire resultaten.

CNN bezocht de TU Delft en interviewde professor Schlangen over zijn baanbrekende werk. Het interview wordt uitgezonden in de rubriek, Make, Create, Innovate van het CNN programma: Quest Means Business op donderdag 17 juli om 22.00 uur

Advertisment ad adsense adlogger