Energyra uit Nederland start volgend jaar met de grootschalige productie van zonnepanelen. De fabrikant heeft een milieuvriendelijke technologie ontwikkeld waardoor bij de productie geen lood nodig is, daarnaast gaan de panelen langer mee.
Energyra heeft niet de illusie om het op te nemen tegen het Chinese zonnepanelengeweld.
Energyra uit Zaanstad mikt op een productie van circa 350.000 panelen per jaar. Die kunnen omgerekend stroom leveren voor zo’n dertigduizend huishoudens. Uit heel Europa is belangstelling voor de Nederlandse panelen. Voor het eerste jaar zijn de panelen zelfs al uitverkocht.
Ook de financiering komt deels uit andere Europese landen. Om te kunnen starten was er twintig miljoen euro nodig. De investering komt deels uit Nederland, maar grotendeels uit andere Europese landen. Nederlandse investeerders hadden wat koudwatervrees om in te stappen. De provincie Noord-Holland liet zich niet onbetuigd en heeft drie miljoen euro in het bedrijf gestoken. Ook de Rabobank is een van de investeerders.
Energyra heeft niet de illusie om het op te nemen tegen het Chinese zonnepanelengeweld. Ze mikken vooral op het kleinere, kwalitatief hoogwaardige segment, waarbij ook een hogere aanschafprijs geldt.
Techniek
De techniek is ontwikkeld door de afdeling zonne-energie van ECN in Petten. De zonnepanelen worden niet op de voorkant van de panelen aan elkaar gesoldeerd. Aan de achterkant wordt met elektrisch geleidende lijm een soort printplaat geplakt.
Voordeel van dit proces is dat er geen loodhoudende soldeer nodig is, de printplaat wordt tevens fluorvrij geproduceerd. Dit maakt de panelen niet alleen een stuk groener, de kans op breuken in de panelen is hiermee ook verminderd. De levensduur van de zonnepanelen wordt hierdoor met vijf jaar verlengd tot dertig jaar.
Begin 2018 rollen de eerste zonnepanelen uit de fabriek. Er zullen dan zo’n vijftig tot zestig mensen bij Energyra werken.
Bron: Trouw