Het TNO Rijswijk Centre for Sustainable Geo-energy (RCSG) is een open innovatielab dat zich inzet voor het verbeteren van technologie op het gebied van energie. Zij richten zich vooral op de ontwikkeling van technologie voor geothermie, ondergrondse opslag van CO2, waterstofproductie en warmteopslag. Met de faciliteiten in het innovatielab kunnen op grote schaal nieuwe boortechnieken, vloeistofdynamica en materiaalverbeteringen onder hoge druk en temperatuur worden getest en gedemonstreerd.
“Het RCSG innovatielab staat open voor het bedrijfsleven om samen te werken, onderzoeken en ontwikkelen”
Mogelijkheden en webinar
“Met een blik onder de grond ontdek je dat de mogelijkheden voor energietoepassingen eindeloos zijn. De energietransitie vormt wereldwijd een enorme uitdaging en kans voor energiebedrijven”. De laatste innovaties zijn in het Rijswijkse laboratorium te bekijken. “Breng samen met het TNO RCSG lab bestaande ideeën tot leven die leiden tot een robuuste business case voor duurzame energie projecten”, roept men op.
Wil je meer leren over de nieuwe boortechnologie en de mogelijkheden rond geothermie? Op 2 december is er een webinar. Inschrijven daarvoor kan hier.
Nieuwe generatie geothermische oplossingen
Nieuwe toepassingen in geothermische energie vragen om technologieën die verder gaan dan wat nu beschikbaar is, vooral met het oog op de verwachte uitbreiding van de productie van duurzame energie. Deze nieuwe technologieën effectief gestalte geven vormt een enorme uitdaging. Dit omdat het niet mogelijk is innovaties direct te demonstreren in een commerciële omgeving. Ze vereisen een duidelijk ontwikkelingstraject, dat is vaak tijdrovend. Bij het op de markt brengen van deze technologieën is het daarom essentieel dit traject te versnellen.
Optimaliseren bij RCSG
Bij RCSG in Rijswijk kan TNO omstandigheden in de ondergrond nabootsen. Hiermee kan onder meer het gedrag van materialen en gereedschappen bij ondergrondse omstandigheden bestudeerd worden. Verhoogde temperatuur, druk, belasting en dergelijke kunnen worden gesimuleerd in het lab.
In het lab ontwikkelen TNO onderzoekers technologische vernieuwingen voor bijvoorbeeld boorputten en werken deze uit. Belangrijk onderzoek voordat ze in de praktijk worden toegepast en op de markt worden gebracht. Hierdoor is het financiële risico van veldtesten beperkt en kunnen de commerciële mogelijkheden voor de betreffende technologie beter worden geoptimaliseerd.
Kennis en ervaring
“Met die onderzoeksfocus en toepassingen in RCSG innovatielab bestrijken we het volledige technologische ontwikkelingsproces. Met meer dan 1.100 collega’s die werken aan de energietransitie en meer dan 100 jaar expertise in de ondergrond. TNO draagt bij aan de onderlinge relatie tussen energie, grondstoffen, economie en maatschappij. En aan een betaalbaar en duurzaam energiesysteem”, bericht TNO.
Bron en beeld: TNO RCSG.