Nieuwe site: ‘Alles over aardwarmte’

Geothermie toegelicht op nieuwe site ‘Alles over aardwarmte’

Aardwarmte (geothermie) is in Nederland een relatief nieuwe energiebron. Verwacht wordt dat deze techniek van warmte-winning ook in ons land een sterke groei zal doormaken. Meer bekendheid over aardwarmte is daarvoor nodig. De nieuwe site van Geothermie Nederland wil daarin voorzien.

“De website biedt een centrale plek met informatie over aardwarmte voor publiek, overheden en bedrijven”

Aardwarmte?

Aardwarmte wordt gewonnen uit water dat zich vanaf 500 meter diepte in aardlagen bevindt. De meest voorkomende diepte is twee tot drie kilometer waar het water een temperatuur heeft van 70 tot 90 graden Celsius heeft.

De website is onderverdeeld in negen thema’s, die behandelen de meeste vragen over aardwarmte. Ook zijn er verhalen en toolkits. Op het platform zijn tevens allerlei video’s, infographics en andere middelen te vinden die zijn te gebruiken om meer te leren en te informeren over aardwarmte.

Lees verder onder de afbeelding.
Geothermie toegelicht op nieuwe site: ‘Alles over aardwarmte’

Overheden

Aardwarmte kan je inzetten om bestaande warmtenetten te verduurzamen of als bron voor nieuwe warmtenetten. Welke afwegingen horen bij de oriëntatie op aardwarmte en warmtenetten? Een handige checklist maakt duidelijk waar je als beleidsmaker allemaal mee te maken krijgt van concept tot uitvoering.

Aardwarmte wordt gewonnen uit de diepe ondergrond en heeft daardoor te maken met de Mijnbouwwet en de bijbehorende vergunningen. Geothermie-projecten hebben ook te maken met de Omgevingswet.
Overheden hebben een rol in de drie stappen van de vergunningenprocedure, namelijk de aanvraag toewijzing zoekgebied en idem voor de start- en vervolgvergunning.

Ondernemers

Aardwarmte komt ook in beeld als warmtebron voor woningen en kantoren. Voor het traject tot een werkende installatie is een warmtevraag nodig die gelijk staat aan de warmtebehoefte van minimaal 4.000 woningen.

Aardwarmte kan bijdragen aan een duurzame warmtevoorziening. Maar deze warmtebron is niet overal mogelijk. Wanneer kun je wel of geen aardwarmte toepassen en tegen welke kosten? Om te bepalen of aardwarmte een geschikte warmte-oplossing en een interessante investering is, moet een initiatiefnemer een zorgvuldige afweging maken. Maak gebruik van de Checklist Oriëntatie Aardwarmte op de site.

Bewoners

Zijn er plannen voor een aardwarmte-installatie bij jou in de buurt? De gemeente heeft een belangrijke rol in het informeren en betrekken van omwonenden. Aardwarmte bedrijven hebben zich via de gedragscode omgevingsbetrokkenheid verplicht om omwonenden zo vroeg mogelijk te betrekken bij het aardwarmte-initiatief of -project.

Bron: Geothermie Nederland.

Nieuwe site: ‘Alles over aardwarmte’. Zie ook:
Aardwarmte Nederland in cijfers.

Advertisment ad adsense adlogger