Prefab bouwen met vezelhennep als bouwmateriaal, dat klinkt innovatief. De eerste woning in Nederland waar hennep als bouwmateriaal is gebruikt, staat al sinds 2012 in Oude Pekela. Daarna is het echter relatief stilgebleven. Misschien dat Oude Pekela publicitair gezien niet de meest geschikte locatie was, moet ontwikkelaar Albert Dun gedacht hebben. Vandaar dat nu een tweede demogebouw, met verschillende buitenafwerkingen, wordt geopend op de Kop van Jafa, in Fabcity, Amsterdam. Waarbij Fabcity in dit geval staat voor prefab…
Albert Dun is oprichter en directeur van Dun Agro, dat allerhande toepassingen met (vezel)hennep ontwikkeld, van bouwmateriaal tot thee – zonder narcotische werking. Afgelopen week was er in het radioprogramma BNR Bouwmeesters aandacht voor vezelhennep in de bouw. Dun sprak daar over zijn passie voor het materiaal: “De hennepwoningen hebben een hoge isolatiewaarde. Dat geldt voor zowel voor warmte en koude als voor geluid. Bovendien zijn ze 100 procent natuurlijk en betaalbaar”.
Biocomposiet
Het materiaal dat Dun Agro gebruikt is een biocomposiet dat bestaat uit hennephout, natuurlijke lijm en water. Dit materiaal wordt gebruikt voor de wanden, daken en vloeren. “De kern van de hennepplant is houtachtig. De frameconstructie bestaat uit houtskeletbouw en de hennep zelf wordt er hier door ons ingeperst. Testen wijzen uit dat het net zo sterk is als gewone houtskeletbouw.” Een aardbevingstest leverde volgens Dun een ‘heel positief resultaat op’. Dat rapport wordt binnenkort openbaar gemaakt. Een voordeel van hennephout ten opzichte van andere houtsoorten, is dat het niet uitzet. Hennep groeit in razend tempo en is makkelijk afbreekbaar, wat het een duurzaam materiaal maakt.
Geschikt voor prefab
Het gebruik van hennep als bouwmateriaal sluit goed aan bij de huidige ontwikkelingen op het gebied van biocomposiet, waarover in de afgelopen B+U een uitgebreid artikel verscheen. Daarbij kwam ter sprake dat biocomposiet als bouwmateriaal goed geschikt is voor prefab bouwen, met name vanwege de vormvrijheid en de lichtheid van het materiaal. Daardoor kan het de concurrentie aangaan met reguliere bouwmaterialen. “Ambachtelijk bouwen is in Nederland ook niet te betalen. We hebben daarom de factor arbeid eruit gehaald. De woningen zullen machinaal worden geproduceerd, waardoor de hennepwoningen betaalbaar zullen worden. Ze zijn ongeveer 10 procent duurder dan vergelijkbare woningen, maar dan zijn ze ook nul op de meter.”