Blok opent Duurzame Huizen Route in duurzaam grachtenpand

Blok opent Duurzame Huizen Route in duurzaam grachtenpand


Minister Blok en wethouder Ivens openen morgen, zaterdag 7 november, de Nationale Duurzame Huizenroute. Dit gebeurt in een onlangs verduurzaamd grachtenpand. Bewoners Karin en Jan-Jaap verduurzaamden hun woning samen met stichting ‘De Groene Grachten’, het door Wubbo Ockels opgerichte initiatief om te laten zien dat ook oude panden verduurzaamd kunnen worden. De verduurzaamde grachtenwoning uit 1657 was bovendien het eerste wapenfeit van een ‘Green Deal’ die Ockels met Minister Blok sloot om zijn missie voor duurzame oude gebouwen door heel Nederland te verwezenlijken.

De uitdaging van verduurzaming

De huiseigenaren hebben hun pand uit 1657 slim moeten verduurzamen: het huis barst van de historische details en het gezin wilde geen grote verbouwing. Met advies en begeleiding van Stichting De Groene Grachten werd er onder meer een zonneboiler geïnstalleerd, leidingen geïsoleerd en een groendak aangelegd. Niet alleen het milieu was hierbij belangrijk, maar ook het wooncomfort en de gevolgen voor de portemonnee. Zo bespaarden de bewoners in het eerste jaar ruim 25% op het energieverbruik, aldus De Groene Grachten.

Duurzame Huizen Route

Tijdens de duurzame huizenroute zijn door heel Nederland 524 duurzame huizen te bezoeken. De huizen zijn te bezichtigen op zaterdag 7 of zaterdag 14 november. Bewoners van nieuwe én eeuwenoude huizen zullen hun kennis en ervaring delen over hoe zij hun huis duurzamer hebben gemaakt. Oude gebouwen zijn een lastig te verduurzamen categorie, voornamelijk vanwege de monumentale waarde. Er komt in Nederland echter steeds meer aandacht voor deze categorie. Met 1.5 miljoen stuks maken historische woningen dan ook 20% van het totaal aantal woningen in Nederland uit.

Landelijke aanpak

Ministers Blok en Kamp hebben een Green Deal gesloten met Stichting De Groene Grachten, om de in Amsterdam ontwikkelde aanpak landelijk toe te passen. De stichting verduurzaamt inmiddels door heel Nederland woningen, kerken, kantoren en forten. Ook de Gemeente Amsterdam voert een actief duurzaamheidsbeleid voor bestaande woningen, onder andere gericht op VvE’s. In het komende nummer van BU staat een uitgebreid artikel over de verduurzaming van monumenten en oude panden, naar aanleiding van een interview met Jelle Rademaker, mede-oprichter van De Groene Grachten.

– Blok opent Duurzame Huizen Route in duurzaam grachtenpand –

Advertisment ad adsense adlogger