Worden drijvende zonnepanelen een nieuwe trend? In het buitenland zijn er al voorbeelden genoeg, maar ook in de Rotterdamse haven wordt al geëxperimenteerd met zonnepanelen op het water. Een initiatief van Westvoornaars is nu van plan om ook op het Oostvoornse Meer een zonnepaneleneiland aan te leggen.
De gemeente is enthousiast over de plannen, zo bericht het Algemeen Dagblad. Initiatiefnemer Frits Rip legt uit wat het voordeel is van zonnepanelen op het water. “Waarom zouden we panelen op dure grond plaatsen als we ook goedkope ruimte op het water over hebben?”
Voordelen van drijvende zonnepanelen
De inspiratie voor het idee komt onder andere uit een pilot waar drijvende zonnepanelen worden getest in de Slufter, een depot voor verontreinigd sediment in de Rotterdamse haven. Het bedrijf Sunfloat test daar samen met Havenbedrijf Rotterdam en Rijkswaterstaat wat de voor- en nadelen zijn van drijvende zonnepanelen. Het Oostvoornse meer bevindt zich op een steenworp afstand van de Slufter en inspringend op deze ontwikkeling willen de initiatiefnemers een voortrekkersfunctie creëren in de regio. Het idee is een eiland te maken van panelen drijven op plastic luchtbedden, geankerd in de bodem. Deze panelen dienen makkelijk los en vast te koppelen zijn. In eerste instantie wil het burgerinitiatief een pilot starten van enkele panelen. Zo kan gekeken worden of het systeem werkt en of er voldoende draagvlak is. De genoemde voordelen van drijvende zonnepanelen zijn dat ze met de zon mee kunnen draaien, waardoor een meeropbrengst van 18% kan ontstaan ten opzichte van panelen in een zonneweide. Daarnaast levert de reflectie en de koeling van het water een extra voordeel op.
Energietransitie
Zoals tegenwoordig erg populair is op het gebied van duurzame energie, hopen de initiatiefnemers zich uiteindelijk te verenigen in een coöperatie. Deelnemende burgers en bedrijven worden mede-eigenaar van het eiland, dat zo organisch kan groeien. Wethouder Van der Meij uit Westvoorne is in ieder geval gewonnen voor het project. Hij noemt het idee goed geschikt voor mensen die op hun eigen dak geen zonnepanelen kunnen plaatsen, maar wel graag gebruik willen maken van zonne-energie. Hij hoopt dit jaar groen licht te kunnen geven. Naast het drijvende eiland kijkt de groep naar de mogelijkheid om parkeerplaatsen te overdekken met zonnepanelen. Ook dit idee, dat in het buitenland al ingang heeft gevonden onder de term ‘carports’, kent in Nederland vooralsnog weinig tot geen andere voorbeelden. In de energietransitie die gaande is, mag worden verwacht dat succesvolle innovaties en nieuwe methoden voor het winnen van duurzame energie, uiteindelijk grote ontwikkelingen tot gevolg kunnen hebben met invloed op de gebouwde omgeving en de infrastructuur van Nederland. Eén van de initiatiefnemers durft in het AD alvast te dagdromen: “Het is toch fijn dat je je auto onder het dak koel en opgeladen terugvindt.”