Gemeente Den Haag stapt over op duurzame stroom

Gemeente Den Haag stapt over op duurzame stroom

De gemeente Den Haag gaat vanaf 2019 als eerste grote gemeente in Nederland duurzame opgewekte stroom gebruiken voor haar kantoren, openbare verlichting, verkeersregelinstallaties, gemalen, sporthallen en zwembaden.

De komende jaren wordt de totale energiebehoefte van 57 GWh duurzaam opgewekt

Eneco gaat daarvoor elektriciteit uit zonne- en windenergie leveren. Inwoners van Den Haag wekken ook stroom op met zonnepanelen en daarmee voorziet het energiecollectief OM de stadsdeelkantoren van Haagse stroom. Dit staat in de twee elektriciteitscontracten die de gemeente Den Haag vandaag tekent met Eneco en OM.

Haagse kracht

De totale energiebehoefte van 57 GWh wordt de komende jaren duurzaam opgewekt uit verschillende – nog te realiseren- windparken, zonnepanelen op daken, zonneweides en andere duurzame initiatieven. Eind 2023 zal 10% van de duurzame stroom opgewekt worden binnen de gemeentegrenzen van Den Haag en de overige 90% in de regio. De contracten dragen in belangrijke mate bij aan het streven van de gemeente om haar hele bedrijfsvoering CO2-neutraal te maken.

“Den Haag werkt aan de duurzame stad van de toekomst”, aldus de verantwoordelijk wethouder Joris Wijsmuller. “Daarvoor moeten we grote beslissingen durven te nemen als gemeente, maar ook als Haagse inwoners, bedrijven en instellingen. Alleen samen kunnen we echt zorgen voor verandering. We zien in de stad gelukkig veel enthousiasme, energie en creativiteit voor duurzame initiatieven en hebben alle vertrouwen in de Haagse Kracht.”

OM, het grootste energiecollectief met 35 lokale energie coöperaties in het hele land, bundelt bewonersinitiatieven in Den Haag om collectieve zonnedaken en andere duurzame energieprojecten te realiseren.“Op die manier gaat OM de Haagse Kracht gebruiken en door bewoners geproduceerde stroom aan de stadsdeelkantoren leveren”, zegt André Dippell, directeur van OM. “Dat is ongeveer 10% van het elektriciteitsverbruik van de gemeentelijke organisatie.”

Bram Poeth, directeur Eneco Zakelijk: “We zijn er trots op dat we Den Haag de komende 15 jaar van duurzame stroom mogen voorzien. Gemeentes en bedrijven spelen een belangrijke rol in de overgang naar duurzame energie. Als koploper in de energietransitie zoeken we daarom altijd nadrukkelijk naar samenwerking om het leven en werken van mensen te verduurzamen. We kijken er dan ook naar uit om Den Haag samen duurzamer te maken.”

Advertisment ad adsense adlogger