NulNu congres maakt energieneutraal wonen concreet

NulNu congres

Op woensdag 8 oktober 2014 vond het energieneutrale congres NulNu plaats in Arnhem. Tijdens het congres kwamen verschillende aspecten van energieneutraal bouwen en wonen aan bod. Zo waren er negen masterclasses, een feestelijke uitreiking van de eerste zeven diploma’s in Nederland voor het certificaat ‘Passiefhuis vakman’, werd Stichting KERN geïntroduceerd en werd het Ontwerppakket Energetisch Renoveren gepresenteerd.

Initiatiefnemer vereniging DNA in de Bouw organiseerde het NulNu congres met Stadsregio Arnhem Nijmegen, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en TU Delft. Het evenement trok verschillende bedrijven, particulieren en beleidsmakers met energieneutrale (ver)bouwplannen. Het congresprogramma zette aan tot discussie. Voor vragen en discussie was dan ook voldoende ruimte gelaten in het programma.

Het NulNu congres

Tijdens het NulNu congres werd het NulNU manifest gepresenteerd. Het NulNu manifest bevat tien standpunten die duidelijk maken waarom energieneutraal nu noodzakelijk is. Verder ontvingen zeven cursisten de eerste diploma’s in ons land van het internationaal erkende certificaat ‘Passiefhuis vakman’. De internationale cursus werd voor de Nederlandse markt vertaald en aangepast. De cursus werd gegeven door KERN, Kennisinstituut Energetische Renovatie en Nieuwbouw. KERN is opgericht door DNA in de bouw om de energietransitie in de bouw te versnellen. KERN verzamelt zo compleet mogelijk actuele kennis, stelt deze laagdrempelig beschikbaar en ontwikkelt opleidingen en cursussen. Met Europese steun van het project PassREg is DNA in de Bouw aanjager in de regio Arnhem-Nijmegen op het gebied van het passiefhuis in Nederland. PassREg staat voor Passive House Regions with Renewable Energy. Het is onderdeel van IEE (Intelligent Energy Europe) en duurt tot mei 2015. Er nemen veertien Europese regio’s aan deel en DNA in de Bouw voert het in Nederland uit, met cofinanciering van de gemeentes Arnhem en Nijmegen, de Stadsregio Arnhem Nijmegen en provincie Gelderland.

Ontwerppakket energetisch renoveren

DNA in de bouw presenteerde tijdens het congres het ontwerppakket ‘energetisch renoveren’. De inhoud van dit pakket moet het mogelijk maken dat elke bouwprofessional de prioriteiten scherp heeft als het gaat om energetisch renoveren. Zo komt de bouwprofessional samen met de bewoner tot het overzicht van deelvraagstukken en worden de mogelijke deeloplossingen geselecteerd. Daarna kunnen de scenario’s worden besproken en trekt de bewoner de lijnen tussen de deeloplossingen die hem het best passen.

NulNu manifestatie

Het congres maakte deel uit van de NulNu manifestatie en betreft drie evenementen in drie maanden: adviesgesprekken voor particulieren (22 – 25 september); het congres op 8 oktober en op 7, 8 en 9 november de energieneutrale open huisroute. Met de NulNu manifestatie wil DNA in de bouw kennis en kunde over Het Nieuwe Wonen in een energieneutraal huis delen, kansen en mogelijkheden voor bewoners concreet maken en integrale samenwerking stimuleren. Behalve het delen van kennis over energieneutraal wonen stimuleert DNA in de bouw op deze manier ook steeds meer energieneutraal bouwen en renoveren.

Advertisment ad adsense adlogger