Gebouwautomatisering Amsterdam Science Park

Sciencepark cover

Drie gebouwen, één systeem, of toch niet…?

In de bouw is men gewend te ‘wheelen en te dealen’ binnen bestaande situaties. Zo ook was het geval bij de realisatie van het warmte-koude opslagsysteem (WKO) van Amsterdam Science Park. Het vertrekpunt was misschien niet ideaal, maar wel harde realiteit. Waar je met automatisering niet ongestraft kunt ‘sjoemelen’, blijkt een goede systeemaanpak ondanks een bestaande imperfecte uitgangssituatie mooie resultaten op te leveren. Maar dat gaat niet vanzelf. Voor de zesde business case van de Nederlandse Brancheorganisatie voor Gebouwautomatisering trok B+U naar de hoofdstad.

Het gebied. Amsterdam Science Park ligt in het oostelijk deel van Amsterdam, in Watergraafsmeer. Het is een gebied van 70 hectare. Het park neemt een belangrijke positie in op het gebied van natuurwetenschappelijk onderzoek, exacte wetenschap, nanotechnologie en Life Sciences. Het terrein wordt ontwikkeld tot internationaal kenniscomplex, waar intensieve samenwerking tot stand moet komen tussen wetenschappelijk onderwijs en onderzoek enerzijds en kennisintensieve bedrijvigheid anderzijds. Op het terrein van Amsterdam Science Park bevinden zich ruim 120 bètawetenschap gerelateerde bedrijven, de bètafaculteiten van de Universiteit van Amsterdam en gerenommeerde wetenschappelijke instituten, maar ook woningen, horecagelegenheden en een sportcentrum. Het project dat voor deze business case besproken wordt, kent maar liefst drie verschillende complexe bouwblokken: de studentenhuisvestingscorporatie DUWO, Amsterdam University College en Nikhef met haar datacenter. Speciale aandacht gaat uit naar de warmte-koude opslag, WKO-installatie, de verbindende factor in het geheel.

 

Gebouwen

 1. AUC Sinds 2012 is het Amsterdam University College (AUC) gevestigd op Amsterdam Science Park. AUC biedt een liberal arts & science programma aan studenten uit binnen- en buitenland. Het is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit.
  Meer info: www.auc.nl
 • ScienceparkDUWO
  De huisvesting van de studenten van het AUC wordt verzorgd door DUWO. Deze studentenhuisvester streeft naar het huisvesten van zo veel mogelijk studenten op een goede en betaalbare manier. In dit geval gaat het om zowel Nederlandse als internationale studenten.
  Meer info: www.duwo.nl
 • Nikhef
  Nikhef is het Nationaal Instituut voor subatomaire fysica. Dit instituut doet onderzoek naar de allerkleinste bouwstenen van materie, de zogenaamde deeltjesfysica. Het Nikhef herbergt onder meer één van de acht knooppunten van de Amsterdam Internet Exchange, een groot, ‘energievretend’ datacenter.
  Meer info: www.nikhef.nl

 

Lees verder in editie 2-2014

Advertisment ad adsense adlogger