Bouwen voor de biotechnologie

biotechnologie

Gebouwautomatisering blinkt uit

Niemand minder dan Koning Willem-Alexander opende het nieuwe pand van Applikon Biotechnology. Na zorgvuldig onderzoek bleek nieuwbouw de beste keuze voor deze specialist op het gebied van bioreactorsystemen. Het werd een bouwproces om met trots en tevredenheid op terug te kijken. De vijfde business case van de Nederlandse Brancheorganisatie Gebouw Automatisering brengt B+U naar Delft.

In Delft treffen we een goed gevulde tafel. Jos Fransen, Purchasing Engineer Projects, was als deskundige eindgebruiker bij het nieuwbouwproject van Applikon Biotechnology betrokken. Menno Rubbens, directeur cepezedprojects, was als projectontwikkelaar van het prilste begin deelgenoot in het project, maakte deel uit van het ontwerpteam en schreef mee aan het bestek. Die rol van business developer vervulde hij samen met Joep Brouwers, directeur van installatieadviesbureau Tree Delft. De laatste vormde de schakel naar de techniek van het gebouw. De technische installaties ten slotte zijn gerealiseerd door Wolter & Dros, met een door Priva geleverd gebouwbeheersysteem.

Vertrekpunt

Hoewel spiksplinterniew, heeft het pand van Applikon toch al een verhaal. Het wordt verteld door Jos Fransen: ‘Het verhaal van het huidige Applikon begint in 2008. Voorheen bestond Applikon uit Applikon Biotechnology en Applikon Analysers. De tak biotechnologie is via een management buy-out in handen van de drie huidige directeuren gekomen. Het nieuwe Applikon opereerde geheel zelfstandig en maakte al snel een veelbelovende groei door. Destijds waren we gehuisvest in twee huurpanden, dus op twee verschillende locaties. Die jas werd echt te klein. Zo’n 2,5 jaar geleden zijn we gaan zoeken naar een alternatief in de vorm van een te kopen pand. Eerst werden bestaande locaties onderzocht, in de omgeving van Rotterdam. Maar het bleek moeilijk een pand te vinden dat compact was en tegelijk de functies van kantoor, productielocatie en laboratorium kon invullen. Het renoveren en aanpassen van een bestaande locatie bleek geen optie in termen van haalbaarheid en betaalbaarheid. Toen kwam deze locatie op het terrein van de TU Delft in beeld.’

Lees verder in editie 1-2014

Advertisment ad adsense adlogger