Victory Boogie Woogietunnel ‘grootste project ooit’

Victory Boogie Woogietunnel 'grootste project ooit'

In Den Haag wordt gestart met de aanleg van de Victory Boogie Woogietunnel. Het project is aangekondigd als het grootste infrastructuurproject in de geschiedenis van Den Haag. De tunnel wordt onderdeel van de Rotterdamsebaan, waar verkeer langskomt dat vanuit zuidelijke richting vanaf de A13/A4 Den Haag in rijdt.

Het project zal dit jaar van start gaan en moet in 2020 afgerond zijn. In december 2015 weden door de samenwerkende partijen de handtekenen gezet onder het contract. Combinatie Rotterdamsebaan, bestaande uit BAM Infra en Wayss & Freytag Ingenieurbau, is verantwoordelijk voor de bouw, waarmee zo’n € 301 miljoen euro mee gemoeid is.

Mondriaan

De tunnel wordt dus een entree naar de Haagse binnenstad. ‘Dat de Rotterdamsebaan een prachtige stadsentree wordt, willen we op meer manieren benadrukken. Niet alleen in de bouw en het ontwerp van de weg, maar ook in de naam van de tunnel’, aldus wethouder Boudewijn Revis. Victory Boogie Woogie verwijst naar het beroemde werk van Mondriaan dat in het Gemeentemuseum Den Haag hangt.

Ontwerp

De Victory Boogie Woogietunnel is een gezamenlijk ontwerp van Paul de Ruiter architects, Benthem Crouwel Architects en Landschapspartners. De geboorde tunnel zal 1,5 kilometer lang worden, als onderdeel van de totale verbinding van vier kilometer. Technisch Weekblad meldt dat het diepste punt van de tunnel 28 meter diep is en onder de archeologische vindplaats Forum Hadriani doorloopt. De tunnelboor zal in december 2017 de grond in gaan

Duurzaam

Gemeente Den Haag selecteerde het ontwerp omdat het het hoogst inzet op het criterium duurzaamheid. Duurzaamheid werd door de gemeente omschreven als ‘toekomstwaarde, geluid, luchtkwaliteit en energieverbruik’. Meest in het oog springend is een innovatief systeem waarmee achter de ventilatoren in de tunnel, fijnstof kan worden opgevangen, zodat hoge concentraties fijnstof bij de tunnelmonden wordt vermeden.

Advertisment ad adsense adlogger