Recordaantal windmolens gebouwd in 2015

Recordaantal windmolens gebouwd in 2015

Het afgelopen jaar zijn er in Nederland een recordaantal windmolens gebouwd. In totaal werden er 153 windmolens gebouwd in 2015. Samen leveren de nieuwe windmolens genoeg energie op voor 473.000 huishoudens. Een absoluut record.

In Nederland wordt nu genoeg duurzame energie opgewekt om in de behoefte van 2,4 miljoen huishoudens te voorzien. Brancheorganisatie NWEA maakte het nieuws gisteren bekend op basis van cijfers van Windstats.

Overheidsdoelen

Het aantal megawatt nam door het recordaantal windmolens toe van 2844 naar 3379. In het Energieakkoord is door overheid en bedrijfsleven ingezet op minstens 6000 megawatt windenergie in 2020. Daarmee zouden zo’n vier miljoen huishoudens van energie kunnen worden voorzien. Een ander doel is dat in 2023 minstens 4450 megawatt op zee wordt opgewekt. Met de geplande komst van met name zeeparken, ligt Nederland redelijk op schema om de gestelde doelen te halen.

Steeds groter

“De windenergiesector is trots op dit tussenresultaat. Het is een mooie stap naar volledige duurzame stroomproductie die goed is voor lokale banen en een zekere energievoorziening. Het is wel zaak dat we deze stijgende lijn doorzetten”, zegt voorzitter Hans Timmers van NWEA (Nederlandse Wind Energie Associatie). Windmolens worden steeds groter en efficiënter. Hierdoor zijn relatief minder windmolens nodig om de doelen te halen. Het verklaard waarom er ‘slechts’ 153 windmolens goed waren voor zo veel energie. De trend dat windmolens steeds groter worden, betekent dat het logischer wordt om op zee te bouwen. Op het land is de trend zichtbaar dat windmolens zelf niet meer langer worden, maar de wieken wel.

Advertisment ad adsense adlogger