Aantal nieuwe woningen tot nu toe gelijk aan vorig jaar, of lijkt dat zo?

Aantal nieuwbouwwoningen tot nu toe gelijk aan vorig jaar

In het eerste kwartaal van 2025 zijn er in Nederland 15.600 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dit aantal is identiek aan het aantal in het eerste kwartaal van 2024. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Ondanks deze stabiele oplevering is het aantal vergunde nieuwbouwwoningen aanzienlijk gedaald. Voor de bouw en infra roept dit opnieuw belangrijke vragen op over toekomstige woningbouwprojecten.

“Het feitelijk aantal gerealiseerde nieuwbouwwoningen in het eerste kwartaal van dit jaar is (veel) te laag”

Nieuwbouwwoningen zijn essentieel in het oplossen van de woningnood. Het lijkt alsof er net zo veel nieuwbouw is geweest als het eerste kwartaal van vorig jaar, maar er meer aan de hand. Naast nieuwbouw beïnvloeden ook verbouwingen, sloop en samenvoegingen het totaal aantal woningen in het land. Het feitelijk aantal gerealiseerde nieuwgebouwde woningen is (veel) te laag.

Woningvoorraad niet alleen door nieuwbouw

In totaal kwamen er in het eerste kwartaal van 2025 netto 16.300 woningen bij. Dat aantal omvat ook 4.700 woningen die zijn toegevoegd door verbouwingen of aanbouw. Aan de andere kant verdwenen 1.600 woningen door verbouwingen en zijn er 2.300 woningen gesloopt. Hierdoor is het belang van nieuwbouwwoningen in de context van totale woninggroei weliswaar groot, maar zeker niet allesbepalend.

Wat opvalt, is dat de woningvoorraad niet alleen groeit via de ‘traditionele’ nieuwbouwprojecten. De bouw en infra moet steeds vaker rekening houden met projecten waarbij bestaande gebouwen worden getransformeerd of uitgebreid.

Daling in aantal vergunde nieuwbouwwoningen

De toekomst van nieuwbouwwoningen staat onder druk. In het eerste kwartaal van 2025 zijn er slechts 12.500 bouwvergunningen afgegeven voor nieuwbouwwoningen. Dat zijn er 3.500 minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, wat neerkomt op een daling van 22 procent. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2024 is er zelfs een afname van 38 procent.

De bouwvergunningen zijn een betrouwbare voorspeller van toekomstige bouwactiviteiten. Minder vergunningen vandaag betekent minder nieuwbouwwoningen over één tot twee jaar. De oorzaak van deze daling is niet direct benoemd, maar mogelijk spelen stijgende bouwkosten, lange procedures of politieke besluitvorming een rol.

Dalende bouwkosten

De totale vergunde bouwkosten voor woningen bedroegen in het eerste kwartaal van 2025 zo’n 3,1 miljard. Dat is 16 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor nieuwbouwwoningen ging het om 2,7 miljard euro, wat een afname betekent van 12 procent. Bij verbouwingen is de daling nog sterker. Daar zijn de vergunde kosten met maar liefst 34 procent afgenomen tot 448 miljoen.
Voor bedrijfsgebouwen geldt een zelfde trend. De totale bouwkosten daalden licht, met uitzondering van de kosten voor verbouwingen. Die namen met 20 procent toe. Bouwers die betrokken zijn bij utiliteitsbouw zullen dit verschil zeker merken in hun planningen en budgetten.

Omzetgroei ondanks gering aantal nieuwbouwwoningen

Opvallend is dat de omzet in de bouwsector toch is gestegen. In het eerste kwartaal van 2025 steeg de omzet met 7,0 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dit is een duidelijk verschil met de lichte krimp van 0,1 procent in het eerste kwartaal van 2024. In de burgerlijke- en utiliteitsbouw ging de groei zelfs van -1,2 naar 7,5 procent. De grond-, water- en wegenbouw liet een stijging zien van 10,2 procent. Ook in de gespecialiseerde bouw steeg de omzet, naar 5,8 procent. De stijgende omzet lijkt, ondanks de berichten vorig jaar, in contrast te staan met het dalend aantal vergunde nieuwbouwwoningen. Mogelijk wordt de groei gedragen door onderhoudsprojecten, transformaties of infrastructuurprojecten.

Prijzen bouwmaterialen stijgen opnieuw

Voor het eerst sinds een jaar stijgen de prijzen in de hout- en bouwmaterialenindustrie weer. In het eerste kwartaal van 2025 ging het om een stijging van 1,3 procent. In 2024 stonden deze prijzen vrijwel stil. Prijsontwikkelingen zijn van invloed op het hele bouwproces. Van ontwerp tot oplevering. De bouw en infra moet met deze veranderingen rekening houden in ramingen en calculaties.

Minder faillissementen

Na een piek van 158 faillissementen in de eerste helft van 2024, is het aantal faillissementen in de bouwsector gedaald naar 127 in het eerste kwartaal van 2025. Dit is een afname van bijna 20 procent. Deze daling wijst op herstel of stabilisatie binnen de sector. Ondanks minder nieuwbouwwoningen lijkt het vertrouwen terug te keren.

Bron: CBS.

Advertisment ad adsense adlogger