Houtskeletbouw uit Hollands hout

Houtskeletbouw huizen uit Hollands hout

OSB plaatmateriaal gemaakt van hout uit Nederlandse bossen gaat verwerkt worden in Hollandse houtskeletbouw woningen. Staatsbosbeheer en Heijmans zijn daartoe de samenwerking aangegaan.

“In de houtskeletbouw fabriek in Heerenveen gebruikt Heijmans de Hollands hout OSB platen”

Staatsbosbeheer levert jaarlijks stamhout aan de fabriek waarmee West Fraser 40.000 kuub OSB plaatmateriaal onder het label Hollands hout produceert. De grondstof daarvoor is afkomstig uit de bossen van Staatsbosbeheer en FSC gecertificeerd. In de nieuwe houtskeletbouwfabriek van Heijmans in Heerenveen gebruikt het bedrijf de Hollands hout OSB platen in de houtskeletbouw woningen.

Keten verduurzamen

“Hoe dichterbij we grondstoffen verwerken, producten maken en afnemen hoe minder transport en daardoor ook minder CO2-uitstoot. Heel logisch, maar toch gebeurt het nog te weinig, terwijl er vaak voldoende materiaal voor handen is. Dat kan anders, vinden wij. Hollands hout plaatmateriaal is een stap in de goede richting om in de keten te verduurzamen. Een volgende stap zou de verduurzaming van het transport zijn, aldus Harwil de Jonge van Heijmans.

Minder uitstoot OSB

Het stamhout uit de bossen van Staatsbosbeheer legt een korte afstand af per schip naar de fabriek in België. Deze verkorte transportafstanden gelden ook voor het plaatmateriaal als het per vrachtwagen retour naar Nederland komt. Vergeleken met import van OSB (Oriented Strand Board) plaatmateriaal uit andere landen scheelt dit in CO2-uitstoot.

“Niet elk deel van de boom is geschikt om te verzagen tot planken en balken, maar kan dan wel worden gebruikt voor de productie van plaatmateriaal. Een steeds groter deel van ons houtvolume wordt hiervoor ingezet. Door OSB platen van Hollands hout te gebruiken kunnen bouwers hout uit de bossen van Staatsbosbeheer constructief toepassen in Nederlandse huizen”, verteld Kasper Broek, houtspecialist van Staatsbosbeheer.

Samenwerking

Staatsbosbeheer en Heijmans tekenden eerder een overeenkomst waarin ze afspraken maakten om te gaan samenwerken op thema’s met betrekking tot duurzaam bouwen. Onder andere het leveren en afnemen van biobased bouwmaterialen zoals hout en het versterken van natuur in nieuwe woonwijken en bij gebiedsontwikkeling. Het toepassen van Hollands hout OSB plaatmateriaal is onderdeel van deze samenwerkingsovereenkomst.

Het plaatmateriaal is gecertificeerd door SKH en het hout is FSC Mix Credit gecertificeerd. Het keurmerk garandeert dat het hout in het product afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Vanaf december 2023 zijn deze platen ook verkrijgbaar via de vestigingen van houthandel Pontmeyer.

Zie ook: Houtskeletbouwfabriek van Heijmans geopend.

Advertisment ad adsense adlogger