Middenhuurwoningen BUUR in Leidsche Rijn opgeleverd

Middenhuurwoningen BUUR in Leidsche Rijn opgeleverd

Gisteren ontvingen de bewoners van de 92 middenhuurwoningen in het project BUUR hun sleutel. BUUR is een bijzonder project, Er wonen buren met verschillende achtergronden niet naast, maar mét elkaar. Het nieuwbouwproject is een initiatief van ontwikkelaar Wonam en corporaties Woonin en Portaal. Woonhave is de belegger en verhuurder van de middenhuurwoningen en de commerciële ruimten.

“Er komen in totaal 454 betaalbare huurwoningen in BUUR”

Gevarieerd wonen in BUUR

BUUR ligt in Leidsche Rijn Centrum Zuid, tussen de Grauwaartsingel en de Centrumboulevard, om de hoek van alle voorzieningen. Er komen in totaal 454 betaalbare huurwoningen, waarvan 314 in de sociale huur en 140 middenhuurwoningen. Het appartementen van 48m2 tot 76m2. De gebouwen zijn ontworpen door DAM en partners, Jo Coenen en NWA Architecten. Iedere architect heeft in elk van de drie gebouwen een deel ontworpen, met als resultaat een gevarieerd gevelbeeld met Parijse allure.

Ondernemen in BUUR

Op de begane grond komt een nieuwe creatieve hotspot: Artisan met 20 ruimten. Dit wordt een
levendige mix van ambachtelijke bedrijvigheid, vrijetijdsvoorzieningen en maatschappelijke
initiatieven. De eerste bedrijven hebben zich gemeld, waaronder een vintage racefietsenmaker, twee creatieve modemakers en een fitness.

De woningen worden gefaseerd opgeleverd. Eerder leverde Portaal al 112 sociale huurwoningen in het project op. In 2024 zijn alle woningen opgeleverd en zijn de drie gebouwen volledig bewoond.

Samen bouwen aan inclusieve wijk

Wonam, Woonin en Portaal hebben bij de ontwikkeling van BUUR samen gewerkt aan één
programma van eisen. Ontmoeting en verbinding tussen de verschillende huurders stonden centraal, daarom zijn de verschillende typen huurwoningen gemixt, zijn er gemeenschappelijke binnentuinen en een bewonersvereniging die activiteiten organiseert.

Ook was een van de uitgangspunten dat vanaf de buitenkant niet zichtbaar moest zijn welke woningen sociale huur of middenhuurwoningen waren. In BUUR komen ook bewoners te wonen die extra begeleiding nodig hebben om hun plek in de maatschappij weer terug te vinden. Zij komen hier te wonen onder begeleiding van Lister. Het succes van de samenwerking zorgde ervoor dat BUUR in 2021 de Middenhuur Award won.

Middenhuurwoningen BUUR in Leidsche Rijn opgeleverd. Lees ook: BUUR Utrecht heeft hoogste punt bereikt.

Beeld: ESA Fotografie (Elisabeth van den Arend Schmidt).

Advertisment ad adsense adlogger