22 gemeenten ontvangen gezamenlijk 20,6 miljoen euro voor het versneld realiseren van 2.643 verplaatsbare flex-woningen. De toekenningen van de eerste aanvraagronde van de Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen (SFT) zijn bekendgemaakt. De regeling is bedoeld om versneld en in korte tijd meer woningen te kunnen realiseren.
“Tot en met woensdag 15 mei 2024 kunnen gemeenten opnieuw een aanvraag voor flex-woningen indienen. Voor deze 2e ronde is 74 miljoen euro beschikbaar”
Flex-woningen voor woningtekort
De SFT is bedoeld voor gemeenten die in korte tijd meer sociale huurwoningen willen ontwikkelen en daarmee een bijdrage willen leveren aan het woningentekort. De eerste woningen uit deze aanvraagronde worden naar verwachting begin 2025 opgeleverd. Aanvragen zijn nog mogelijk. De regeling loop tot 2026.
22 gemeenten subsidie
De gemeenten Meijerijstad, Amstelveen, Renkum, Apeldoorn, Rotterdam, Venlo, Alblasserdam, Rheden, Horst aan de Maas, Hilversum, Dalfsen, Nieuwegein, Roerdalen, Montfoort, Wormerland, Hardenberg, Castricum, Breda, Heemskerk, Lansingerland, Schiedam en Texel ontvangen een financiële bijdrage voor flex-woningen.
Regeling loopt door
In totaal was er in deze aanvraagronde voor de Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen (SFT) 55 miljoen euro beschikbaar voor flex-woningen. Het resterende bedrag van 34,3 miljoen euro beschikbaar binnen de regeling, die tot en met 2026 doorloopt.
Tot en met woensdag 15 mei 2024 kunnen gemeenten opnieuw een aanvraag indienen voor de SFT. Voor deze tweede aanvraagronde is een bedrag van 74 miljoen euro beschikbaar. Meer informatie over de regeling is te vinden op de website van RVO.
Voorwaarden
Een gemeente komt in aanmerking voor SFT als de flex-woningen die worden geplaatst voldoen aan de volgende voorwaarden:
– De gemeente houdt ze minstens 10 jaar vrij voor sociale huur.
– Een huurder krijgt zelf een schriftelijk huurcontract van de verhuurder.
– Nieuwe flex woningen moeten door de gemeente zelf worden gebouwd/ontwikkeld.
– Flex-woningen moeten aantoonbaar bijdragen aan de woonvoorraad voor ontheemde Oekraïners en statushouders.
– De gemeente moet 30 procent van de geplande sociale huurwoningen in het project voor deze doelgroep reserveren voor minimaal 10 jaar.
– De woningen moeten onderdeel zijn van hetzelfde projectgebied.
– Uit de begroting voor de flex woningen die worden ontwikkeld moet aantoonbaar een financieel tekort blijken.
20,6 miljoen euro voor 2.650 tijdelijke flex-woningen in 22 gemeenten. Zie ook:
Hoeveel flexwoningen zijn en worden er gebouwd?
8.000 flexwoningen voor woningbouwcorporaties.