Windpark zonder subsidie

Windpark-zonder-subsidie

Nuon/Vattenfall krijgt via dochter Chinook C.V. de vergunning om zonder subsidie het windpark op kavels I en II van Hollandse Kust (zuid) te gaan bouwen en exploiteren. Dat maakte Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat 19 maart 2018 bekend.

De grote windparken dragen veel bij aan de energietransitie

Het windpark op de Noordzee levert straks duurzame stroom voor één miljoen huishoudens. Het nieuwe windpark moet in 2022 klaar zijn. Het zal dan ’s-werelds eerste windpark dat zonder subsidie gebouwd is.

Duurzame energie steeds goedkoper

Minister Wiebes overhandigde de vergunning aan Gunnar Groebler, vice president van moeder concern Vattenfall. De bewindsman deed dit bij zijn werkbezoek aan Ampelmann en HSM Offshore. Twee Nederlandse bedrijven die wereldwijd toonaangevend zij in windenergie op zee. Minister Wiebes: “Door drastisch lagere kosten worden er inmiddels windparken gebouwd zonder subsidie. Zo houden we de energietransitie betaalbaar. Door innovatie en concurrentie wordt duurzame energie steeds goedkoper. En tot nu toe sneller dan verwacht.”

Nuon/Vattenfall bouwde in totaal 1,6 GW aan windparken en heeft nog eens 6,5 GW aan windparken in de planning. Vattenfall is vierde eigenaar van offshore windparken in Europa, na Ørsted, E.ON en Innogy.

Wind op zee ligt op koers

Het kabinet ligt op koers met de ambities voor wind op zee. De kostprijs voor wind op zee daalde de afgelopen jaren spectaculair. Ten opzichte van de 12,4 cent/kWh in het Energieakkoord (2013) is met de vorige vergunningsprocedure al een kostenreductie van 55% bereikt.

Nu is het al mogelijk een windpark geheel zonder subsidie te bouwen en te exploiteren. Inclusief dit windpark is ruim 60% van de in totaal 3.450 MW uit het Energieakkoord toegewezen aan marktpartijen. Daarmee is er voldoende duurzame stroom voor drie miljoen huishoudens.

Andere windparken op zee

De openstelling van de volgende twee vergunningsprocedures staan gepland 2018 en 2019. De grote windparken dragen veel bij aan de energietransitie. Samen kunnen ze 6,5 miljoen huishoudens van duurzaam stroom te voorzien. Tegelijkertijd voelen producenten van andere groene energietechnieken de druk om ook snel goedkoper te worden.

De winnaar voor de ontwikkeling van Kavel V van het windenergiepark Borssele waar innovatie en het testen van nieuwe technologie centraal staat, is uiterlijk in april bekend.

Advertisment ad adsense adlogger