De Hallen Amsterdam wint EU-prijs

De Hallen Amsterdam wint EU-prijs

Europa Nostra-prijs voor herbestemming Amsterdamse tramremise

Voormalig tramremise De Hallen in Amsterdam heeft de Europa Nostra Prijs gewonnen. De prijs, die mede wordt uitgereikt door de Europese Unie, geldt als één van de belangrijkste onderscheidingen op het gebied van cultureel erfgoed. De Hallen is één van de prijswinnaars in de categorie ‘conservatie’. De Hallen Amsterdam wint EU-prijs.

Het rijksmonument is ruim honderd jaar oud. Na een lange periode van leegstand begon de renovatie in 2013 en namen in 2014 de eerste gebruikers hun intrek in De Hallen. 5 februari jongstleden werd het gebouw officieel geopend door burgemeester Van der Laan. In opdracht van de stichting Tram Remise Ontwikkelings Maatschappij, TROM, is de remise getransformeerd naar een centrum voor mode, media, cultuur en ambacht. Onder meer een bibliotheek, Foodhall, hotel, bioscoop en tv-studio hebben hun onderkomen gevonden in De Hallen. Architect Andre van Stigt heeft zo veel mogelijk de originele details in het gebouw terug laten komen.

Collectief geheugen

Dat viel ook de jury op, die lovend is over de “zorgvuldige en sobere renovatie van het gebouwencomplex. Alle essentiële overblijfselen van de tijd als tramremise zijn zo goed bewaard dat de geschiedenis zichtbaar is, terwijl de nodige aanpassingen zijn gedaan aan de levensstandaard van vandaag.”
Daarnaast worden de lokale bewoners door de jury genoemd, zowel professionals als burgers, geloofd voor hun inzet om de industriële gebouwen, als deel van hun collectieve geheugen, te bewaren. “Zonder de volharding van buurtgenoten, krakers en toegewijde vakmensen, zou het complex verloren zijn gegaan.”

Huis Doorn

Een tweede Nederlandse winnaar is de Stichting Vrienden Huis Doorn, in in de categorie: ‘bijzondere inzet’. De jury noemde hier: ‘De toewijding van de 180 vrijwilligers die zich hebben ingezet voor het openhouden van het museum en de conservering van de schitterende collectie, toen sluiting van het museum dreigde als gevolg van een terugtredende overheid’.

De prijs wordt op 11 juni uitgereikt in Oslo.
De volledige juryrapporten en de overige prijswinnaars zijn hier te bekijken.

Advertisment ad adsense adlogger