Project – Rijksmonument Diamantbeurs in ere hersteld

Rijksmonument Diamantbeurs in ere hersteld

De voormalige Diamantbeurs, Capital C Amsterdam is onderscheiden met een WAN Award 2020 in de categorie ‘Mixed Use’. Het rijksmonument onderging een ingrijpende renovatie naar een ontwerp van architectenbureau ZJA in samenwerking met Heyligers design + projects.

Als Capital C presenteert het gebouw zich opnieuw als ontmoetingsplek aan de stad

Op het dak zijn twee markante torens, de originele dakrand en de timpanen uit het oorspronkelijke ontwerp van Van Arkel in ere hersteld. Tegeltableaus bij de ingang werden opnieuw gemaakt op basis van oude foto’s en tekeningen.

Om het als hedendaags kantoorgebouw levensvatbaar te maken, zijn alle verdiepingen volledig gestript, voorzien van nieuwe installaties en opnieuw ingedeeld. Hier bevinden zich nu kantoren, evenementenruimtes, vergaderruimtes, flexibele werkplekken en horeca.

Geslepen diamant

De grootste ingreep is de toevoeging van de High Light, een koepel van glas en staal op het dak die op een natuurlijke manier ligt ingebed in het rijkmonument. De High Light is een blikvanger, maar door haar terughoudende positie op het dak en de ruimtelijke, transparante constructie is deze ingetogen en eervol naar het rijksmonument. De associatie met een in facetten geslepen diamant legt de band met het verleden als centrum van de diamanthandel.

Multifunctioneel gebouw

In Capital C wordt een oud monument nieuw leven ingeblazen, juist door het te verrijken met een unieke mix van hedendaagse functies. Er wordt een breed scala aan disciplines samengebracht zoals: reclame, design, media, digitaal ontwerp, fotografie en kunst. Daarom zijn er niet alleen verschillende type kantoren en vergaderruimtes, maar ook een pop-up galerie in de monumentale hal, een café en restaurant.

(Lees verder onder de foto.)

Centrumfunctie

Diamantbeurs vormde tot halverwege de 20ste eeuw het levendige centrum van de internationale handel in diamanten. De beurszaal in het gebouw was een ontmoetingsplaats voor mensen en markten, goederen en ideeën. In het gebouw waren vergaderruimtes, kantoren, een restaurant, een kluis en zelfs een kapperszaak gevestigd.

Die centrumfunctie van het gebouw ging verloren, maar als Capital C presenteert het gebouw zich opnieuw als ontmoetingsplek aan de stad en biedt in allerlei vormen nieuwe publieke ruimte. De Diamantbeurs is niet langer een gesloten kantoorgebouw, maar een naar de stad gericht centrum en opnieuw een essentieel onderdeel van Amsterdam.

Betrokken partijen

ZJA in samenwerking met Heyligers design + project (architecten), Zadelhoff B.V. and Sijthoff Media (opdrachtgever), Müller & van Tol (interieurarchitect), Braaksma & Roos Architectenbureau (restauratie architect), Van Milt Restaurateurs (restaurateurs): Pieters Bouwtechniek (constructeur), DCV Bouw (bouwkundig aannemer), Octatube (engineer en aannemer dakopbouw), Studio Linse (interieurarchitect High Light), NewKantoor (aannemer afbouw), Peak Development (ontwikkel- en projectmanagement).

Advertisment ad adsense adlogger